Gå til hovedindhold
Økonomi
Velfærd
Folketinget

Ét centralt spørgsmål svarer regeringens 2030-plan ikke på

Regeringen lover flere penge til velfærd i sin 2030-plan, og selvom det ifølge finansordfører Benny Engelbrecht (S) ikke rækker til guldhaner på landets offentlige institutioner, er der lagt op til et mærkbart løft. Men med stigende forventninger til, hvad det offentlige skal levere, er spørgsmålet, om pengene rækker, mener økonomiprofessor.

Finansminister Nicolai Wammen (S) stod for at præsentere regeringens 2030-plan. Men han har ikke ønsket at svare på yderligere spørgsmål om planen. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

07. 01. 2024 - kl. 19:42
Tekst af Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk

32 milliarder kroner til et løft af velfærden lover regeringen i sin 2030-plan. Dermed er det ikke kun den demografiske udvikling, der forventes at udgøre 19 milliarder kroner, der dækkes. Der er ifølge regeringen tale om et regulært løft, hvor det offentlige forbrug fremover vil følge velstandsstigningen.

– Der er mulighed for at lave en samlet offentlig forbrugsvækst på én procent om året frem mod 2030. I de 16 år, jeg har siddet i Folketinget, har jeg ikke set, man har været oppe på en løbende stigning målrettet velfærd i det omfang, konstaterer Benny Engelbrecht, Socialdemokratiets finansordfører om regeringens plan.

Men spørgsmålet er, om pengene rækker. Og det svarer 2030-planen ikke entydigt på, påpeger professor i økonomi ved Aarhus Universitet Michael Svarer. For regeringen tager ikke livtag med de stigende forventninger til den offentlige service.

Log ind

For at kunne læse denne artikel, kræver det at du har et abonnement. Hvis du ikke har et abonnement, kan du tegne et her.

Har du glemt din adgangskode, kan du ændre den her