Gå til hovedindhold
Tronskifte

Fem borgmestre: Sådan husker de deres møder med dronning Margrethe

Søndag overtager kronprins Frederik tronen efter dronning Margrethe, der har valgt at abdicere. Med 52 år som landets regent har dronningen været vidt omkring i kongeriget. Her deler fem borgmestre en række sjove øjeblikke med den afgående regent.

11. jan. 2024
Tekst af Line Bisgaard, lic@kl.dk

Tekst af Magnus Eg Møller (maem@kl.dk) og Mads Dam Bendtsen (mdbe@kl.dk)

 

Efter 52 år på tronen siger dronning Margrethe den 14. januar tak for nu og giver embedet videre til kronprins Frederik. Det meddelte hun i sin nytårstale til stor overraskelse for de fleste.

Den forestående abdicering har fået hele Danmark til at kigge tilbage på de oplevelser og store øjeblikke, dronningen har givet os alle. Og efter 52 år på tronen er der masser af minder at tage fat på. Også ude i kommunerne.

I den anledning har Danske Kommuner bedt fem af landets borgmestre om at dele deres sjove og skæve øjeblikke med dronningen.

En ganske særlig evne             

Vejle Kommunes borgmester, Jens Ejner Christensen (V), har mødt dronningen en håndfuld gange, men han husker særligt tre af møderne.  

Blandt andet da han i forbindelse med modtagelsen af et ridderkors tog til audiens hos dronningen. Inden besøget var borgmesteren bekymret for, om han mon ville vide, hvornår hans fem minutter med hende var slut.

– Dem, der har prøvet det, vil sikkert bekræfte, at det er man slet ikke i tvivl om. Det er ikke fordi, man bliver smidt på porten eller bedt om at gå, men dronningen har en ganske særlig evne til på en meget professionel måde at sende et signal om, at nu er samtalen slut, og tak, fordi man var der.

– Det er ikke noget, der som sådan kommer til udtryk, men hun har en god evne til at få rundet samtalen derhen, hvor man kan mærke, at dét var det sidste spørgsmål fra dronningen, siger Jens Ejner Christensen.

Et andet møde med dronningen udsprang af fundet af Vindelev-skatten, et fund på cirka et kilo guld i form af blandt andet 1500 år gamle medaljoner. I første omgang var det ikke dronningen, men kronprinsparret, der besøgte Vindelev for at kigge på skatten i forbindelse med Kronprinsparrets Priser.

Dronningen lagde i 2015 vejen forbi Vejle på sommertogt sammen med prins Henrik. Siden har hun også været forbi kommunen for at kigge på Vindelev-skatten, men besøget var af privat karakter. Foto: Nils Rosenvold

Da kronprinsen stod med skatten, sagde han ifølge Jens Ejner Christensen:

”Det bliver mor misundelig over”.

Så da Jens Ejner Christensen sammen med sin hustru senere var til forskergalla på Nationalmuseet, hvor dronningen også var til stede, fik borgmesteren lejlighed til at spørge hende, om hun havde lyst til at se Vindelev-skatten.

– Det ville hun rigtig gerne, fortæller borgmesteren.

– Så det fik vi arrangeret. Vi var en lille kreds på 6-7 personer, der modtog dronningen, som brugte et par timer på at se guldskatten og tale med arkæologerne, fortsætter han.

Efterfølgende leverede en lokal restaurant en let frokost, der blev serveret på museet for den lille gruppe.

– I det kendskab, jeg har til dronningen, har jeg aldrig siddet ved et mindre selskab, så det var på alle måder en god og speciel oplevelse, hvor det blev meget tydeligt, at dronningen har en enorm interesse og viden om historie og arkæologi, siger Jens Ejner Christensen.

Det sidste møde, borgmesteren fremhæver, var i forbindelse med sit og hustruens besøg på Kongeskibet, da skibet lagde til i Vejle med dronningen og prins Henrik ombord.

Her blev dronningens store interesse for arkæologi endnu en gang tydeliggjort.

– Min hustru og jeg kommer gående, og så erfarer dronningen jo, at min hustru arbejder på museet ved Kongernes Jelling. Så blev jeg ellers lige så fint forbigået i samtalen med hende, fordi hun betydeligt hellere ville tale med min hustru. Og det var helt sikkert ganske fornuftigt, for det var jo igen inden for hendes interesseområde, siger Jens Ejner Christensen.

En stor overraskelse

KL’s formand og Kalundborgs borgmester, Martin Damm (V), har også haft fornøjelsen af at møde dronning Margrethe.

Noget, han aldrig glemmer, er, da han blev overrakt ridderkorset. Det skete nemlig på en overraskende måde til Kalundborgs 850 års byjubilæum i 2017.

Dronningen ankom på Dannebrog, og da hun på kajen havde hilst på alle, hun skulle, gik hun ombord på Dannebrog igen. Til forvirring for Martin Damm, der havde forberedt sig grundigt på, at de skulle køre karet gennem byen. Han havde læst op på alle de historiske bygninger i byen, og hvem arkitekterne bag dem er.

– Så kommer der en ned fra skibet og spørger, om ikke jeg vil med ombord. Det stod ikke i programmet. Er hun nu blevet syg, eller er der noget, der skal laves om, tænkte jeg. Jeg kom ind i salonen, hvor dronningen bød velkommen, og så tager hun et ridderkors frem og vil gerne selv give det på mig. Jeg fortalte hende, at hun godt nok tog fusen på mig der, hvortil hun svarede: ”Vi kan godt lide at overraske”. Så selvom alt er styret på minuttal, kan hun godt improvisere en gang i mellem. Jeg blev helt overrasket, men derfra var jeg mere afslappet, siger Martin Damm.

Martin Damm (V) blev overrasket af dronningen, da hun under et besøg kaldte ham ombord på Kongeskibet Dannebrog og overrakte ham ridderkorset. Foto: Kalundborg Kommune

Aggressive gravhunde

I Fredensborg Kommune, der er hjem for Fredensborg Slot, som dronningen bor på i tre måneder om foråret og tre måneder om efteråret, er der et helt særligt forhold til kongehuset og et tæt samarbejde med hoffet.

Det fortæller borgmester Thomas Lykke Pedersen (S):

– Siden 1980’erne har vi haft det traditionelle fakkeltog, hvor borgerne kommer og byder dronningen velkommen på slottet. Vi har også Fredensborgdelegationen, sommerballetterne i slotshaven, forskellige indvielser og omegnsmiddagene på slottet.

Her ses borgmester Thomas Lykke Pedersen (S) sammen med dronningen fra indvielsen i 2021 af Fredensborg Kommunes monument for jødernes flugt under besættelsen - ”Oktober 1943”. Foto: Fredensborg Kommune

– Det, vi typisk taler om, er, hvordan byen udvikler sig. Fredensborg by interesserer dronningen. Vi er i gang med byudviklingsprojektet ’Den grønne slotsby’, som hun er meget interesseret i. Hun følger med i, hvad der sker, og spørger ind til det, når vi ses.

En ærlig mening

Borgmester i Sønderborg Erik Lauritzen (S) har oplevet, hvordan dronningen ikke holder sig tilbage fra at sige sin ærlige mening.

– For nogle år siden sad jeg sammen med hende til et arrangement. Jeg fortalte vidt og bredt om, hvad der sker i Sønderborg, og hvor dejligt et sted det er. Så siger hun; ”sig mig, borgmester, den der store, hvide kasse midt i Sønderborg, hvad er det?”. Jeg svarede begejstret, at det er vores helt nye indkøbscenter, som vi er rigtig glade for. ”Behøver det at være så stort”, spurgte hun så. Hun har en god måde at sige sin mening om tingene på, siger han.

I Sønderborg Kommune ligger Gråsten Slot, som den royale familie bruger til ferieophold. Gennem årene har Erik Lauritzen derfor haft mange oplevelser med dronningen.

Sønderborgs borgmester, Erik Lauritzen (S), har både oplevet en nysgerrig og bramfri dronning Margrethe. Foto: Sønderborg Kommune

En aktiv dronning

I september var Allerød Kommune ramme for dronningens sidste officielle bybesøg i en dansk kommune. Her oplevede borgmester Karsten Längerich (V) en dronning med gang i.

– Jeg kunne konstatere, at det er en meget aktiv dronning, vi har. Hun var i gang fra klokken 10 til klokken halv fem om eftermiddagen, og om aftenen inviterede hun til middag. Hun er ikke en normal 83-årig, siger han.

På besøget var dronningen også ude at se virksomheden WS Audiology, der laver høreapparater. Her viste hun stor interesse i moderne teknologi, fortæller Karsten Längerich. Besøget i Allerød sluttede af med et stort show i bymidten, hvor der blandt andet var rope skippere, der hoppede i sjippetov. Her var det tydeligt for borgmesteren, at dronningen var interesseret i at se liv og noget kunstnerisk og kreativt.

– Når hun kommer ud, er det ikke ren ceremoni. Hun er virkelig interesseret, og hun tager ud for at finde ud af, hvad der sker i samfundet, siger Karsten Längerich.

Også han har oplevet en bramfri dronning.

– Vi sad til en stor businessfrokost, hvor jeg havde inviteret vores lokale erhvervsledere. Vi sad til bords, og de forskellige erhvervsledere talte om hjemmearbejdspladser, og hvordan de arbejder digitalt i store virksomheder. Hun var meget interesseret i, hvordan de tilgår emnet, men var også meget bramfri om, at hun måske ikke helt kunne følge med i den digitale udvikling, og at besøg over Teams nok ikke lige er hende, siger Karsten Längerich.