Gå til hovedindhold
Økonomiaftale

”Jeg kan godt være svær at begejstre, men man skulle da være et skarn, hvis man ikke er tilfreds med den her aftale”

Svære forhandlinger om kommunernes økonomi endte med den bedste økonomiaftale siden kommunalreformen. Det løser ikke alle problemer, understreger KL’s formand, men er et vigtigt skridt for at sikre velfærden.

Foto: Jakob Carlsen

02. 06. 2024 - kl. 13:49
Tekst af Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk

Indhold

  Der var brede smil i Finansministeriet, da KL og regeringen fredag formiddag kunne fortælle, at de var nået til enighed om en aftale om kommunernes økonomi i 2025. Finansminister Nicolai Wammen (S) slog ud med armene og tøvede ikke med at kalde aftalen – hans sjette af slagsen – for den bedste, han havde været med til at indgå. Kort efter kunne KL’s formand Martin Damm (V) – der har hele 11 økonomiaftaler på samvittigheden – bakke op og fortælle, at aftalen, der sikrer kommunerne et løft af servicerammen på 3,4 milliarder kroner, også er den bedste, han har været med til at få på plads.

  – Jeg er glad for, vi er kommet dertil, hvor der rent faktisk er mulighed for et løft af velfærden, konstaterer Martin Damm og fortsætter:

  – Jeg kan godt være svær at begejstre – især når jeg er i Finansministeriet – men man skulle da være et skarn, hvis man ikke er tilfreds med den her aftale.

  Ifølge Martin Damm vil aftalen formentlig gøre det lidt lettere at være kommunalpolitiker.

  – Man kan jo godt sidde i en kommune, der har nogle andre udfordringer end den gennemsnitlige kommune, hvor det ikke er tilfælde, men ud fra en gennemsnitsbetragtning har vi fået en god aftale, der løfter alle.

  De seneste år har kommunerne fået penge til at følge med den demografiske udvikling. Med denne aftale kan pengene rent faktisk også gå til det formål, mener Martin Damm.

  – Vi har jo set et massivt udgiftspres på nogle af vores andre områder, som har betydet, at vi har været hårdt spændt for. Nu kan vi måske begynde at lave lidt genopretning, siger KL-formanden.

  Kun lige kørt ind på velfærdens vej

  Det er dog ikke alle udfordringer, der er løst med økonomiaftalen, understreger Martin Damm. Men aftalen er et vigtigt skridt mod bedre tider, mener han.

  – Vi har lavet et sporskifte, og regeringen har vist sig villig til at gå med ned ad den vej, der prioriterer velfærden. Vi er ikke i mål, vi har kun lige startet bilen og er kørt ind på vejen. Så vi er kun ved starten, men vi regner selvfølgelig med, at vi også kører ad den vej de kommende år. For vi har brug for massive investeringer i velfærden, lyder det.

  Det er ikke kun ”nye” penge, der følger med økonomiaftalen. En del af serviceløftet er finansieret af penge fra aftalen om ældreloven, og knap 900 millioner af de 20,3 milliarder kroner, der udgør anlægsloftet, er sat i den nyligt indgåede aftale om folkeskolen. Det gør dog ikke pengene mindre værd, mener Martin Damm.

  – Pengene virker jo stadig ude hos os. Det havde været et problem, hvis der var fulgt nye opgaver med, som svarede til de penge, der var givet. Men det er ikke tilfældet. Og så bliver pengene jo ikke dårligere af, at de er aftalt et andet sted. Det skal man lige huske, siger han.

  Han lægger ikke skjul på, at han gerne havde set, at kommunerne havde fået en større anlægsramme. Men velfærden var vigtigst.

  – Det var det, vi kunne få. Det handler selvfølgelig også om, hvad dansk økonomi kan rumme, og der ville vi ned ad velfærdens vej denne her gang. Når vi skruer så meget op for det, kan vi ikke også skrue så meget op på den anden knap.

  Administrationskamp fortsætter

  Men det er ikke kun penge, regeringen og KL har diskuteret. For KL har klima, cybersikkerhed og beredskaber også været vigtige emner at bringe til bordet. Og de har alle fået plads i aftaleteksten. Fælles for de tre områder er, at det ofte er her, kommunerne står og skal løse problemerne i første instans. Derfor glæder Martin Damm sig over, at regeringen har anerkendt kommunernes rolle inden for både klimatilpasning og CO2-reduktion, digitalisering og cybersikkerhed og et stærkt beredskab.

  – Det starter med en anerkendelse, og det har vi fået nu. Så kan vi begynde at arbejde på det derfra, siger Martin Damm og fortsætter:

  – Det specialiserede socialområde er et godt eksempel på et område, som i flere år har udgjort en udfordring for kommunerne, fordi udgifterne er steget, og vi ikke har fået penge til det. Det har taget os noget tid at få anerkendelse for det, men det har vi fået nu, og så kan vi også begynde at gøre noget ved det.

  En anden ting, der glæder Martin Damm, er, at regeringen med økonomiaftalen har lovet at spare 1.000 administrative årsværk i staten. Det er kun rimeligt, når kommunerne også bliver pålagt at spare på administration, mener KL-formanden. Næste år skal kommunerne hente besparelser for 242 millioner kroner på den konto.

  – Jeg synes, det er meget rimeligt, at staten tager sin egen medicin og flytter midlerne over mod kommunerne. Der kunne jo også godt gemme sig en bonuseffekt i det her, når nogle af dem, der skaber arbejde i kommunerne, ikke skal være der mere. Det tager vi gerne med, siger han.

  Aftalen indeholder også 113 forslag til regler, der kan forenkles eller sløjfes og nedbringe bureaukratiet i kommunerne, ligesom det fremgår af aftalen, at tilsynstrykket fra kommunale tilsyn skal reduceres med 30 procent. Derudover skal krav, anbefalinger og vejledninger fra statslige styrelser reduceres og gøres mere hensigtsmæssige. Og kampen for mindre bureaukrati fortsætter.

  – Nu er vi indtil videre nået frem til 113 regelforenklinger, og det er et arbejde, vi skal fortsætte. Vi vil fortsætte med at lægge tryk på regeringen, og først og fremmest skal vi jo se de 113 ting, vi nu er enige om, komme ud og virke. Indtil videre er det jo bare noget, vi kan glæde os til. Det har ikke nogen virkning, før det er vedtaget i Folketinget, siger Martin Damm og konkluderer:

  – Jeg synes, vi er lykkedes med at synliggøre, hvordan udviklingen i administration og bureaukrati har været over for velfærden. Det har ikke været forgæves, at vi har rejst den sag og informeret borgerne om, hvordan det egentlig ser ud. Og vi vil selvfølgelig blive ved med at holde øje med, at der bliver leveret på det her.

  Mere fra forsiden