Gå til hovedindhold
Grøn Trepart
Navne
Klima

Birgit S. Hansen har rystet borgmesteren af sig og er klar til ny rolle

Birgit S. Hansen starter fredag i sit nye job som KL’s repræsentant for Grøn Trepart. Hun vil bruge sin kommunale baggrund til at hjælpe kommunerne i mål med at omsætte aftalen, der ændrer på det danske landskab. Og det er gået op for hende, at hun er noget mere optaget af klimakampen, end hun selv troede.

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

31. oktober 2024
Tekst af Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk

Indhold

    Der står ikke Frederikshavn Kommune hen over døren, når Birgit S. Hansen træder ind på sin arbejdsplads fredag. De seneste 11 år har hun bestredet borgmesterposten i Frederikshavn Kommune, men nu hedder arbejdsgiveren KL. Her er hun startet i en helt nyoprettet stilling som KL’s repræsentant for Grøn Trepart – den aftale, som regeringen før sommeren indgik med Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening, Fødevareforbundet NNF, Dansk Metal, Dansk Industri og KL.

    Målet er, at der skal rejses 250.000 hektar skov på områder, hvor der i dag er landbrug, og 140.000 hektar kulstofrige lavbundsjorder skal tages ud af drift. Det forandrer det danske landskab markant, og kommunerne får en nøglerolle i at gøre aftalen til virkelighed, når de skal i dialog med lodsejerne, hvor jord skal lægges om, og overbevise den om at bruge dem anderledes. Det er den opgave, Birgit S. Hansen sammen med et nyt KL-sekretariat skal hjælpe kommunerne med at løfte.

    – Kommunerne står over for en stor opgave, som KL på vegne af kommunerne har sagt ja til at bidrage stort til. Jeg er ansat som en slags hybrid – en repræsentant – og det er min opgave at vidensdele og opsamle erfaringer rundt om i Danmark. Det er det, som KL i forvejen er allerbedst til – at samle op og sørge for at komme rundt og lytte til kommunerne, og hvis de støder på nogle barrierer, så bære dem ind på vegne af et samlet Kommunedanmark, siger Birgit S. Hansen.

    Hun lægger vægt på, at kommunerne – i modsætning til de øvrige parter i aftalen – ikke er interesseorganisationer, men myndigheder. Og med kommunernes gode kendskab til lodsejere og arealer giver det god mening, at de lokalt får en vigtig rolle i implementeringen af den grønne trepartsaftale.

    – Det er jo KL, der på vegne af kommunerne har rakt hånden op og sagt, at vi gerne vil påtage os at have den her samlende, faciliterende rolle som myndighed, siger Birgit S. Hansen, der selv var med til at forhandle trepartsaftalen på vegne af KL, da hun på det tidspunkt var formand for KL’s klima- og miljøudvalg, og fortsætter:

    – Men jeg er også blevet spurgt: Hvordan kunne I finde på det? Bliver vi ikke bare gjort til sådan nogle prygelknaber ude i kommunerne, hvis det her ikke lykkes? Og der vil jeg slå fast, at det er bestemt ikke udgangspunktet. Det vil vi ikke finde os i.

    Bliver ved bordet

    Som tidligere udvalgsformand i KL har Birgit S. Hansen også fulgt kommunernes arbejde med at lave frivillige aftale på et andet område tæt. Nemlig omkring boringsnære beskyttelsesområder (BNBO), hvor det ikke er lykkedes parterne at opnå frivillige aftaler i lige så høj grad, som det var ambitionen.

    – Det er et eksempel på, hvordan det helst ikke skal gå, siger Birgit S. Hansen og fortsætter:

    – Der er vi ikke i mål, og der er det blevet sådan en kamp, hvor man har skubbet lidt rundt med bussemanden og brugt meget energi på, hvis skyld det er, at vi ikke er kommet i mål. Det skal vi altså ikke gentage. Men heldigvis er der i forbindelse med treparten lagt op til, at vi er mange parter, der har hånden på kogepladen.

    Det er egentlig gået overraskende hurtigt med at få rystet borgmesteren af mig.

    Birgit S. Hansen, KL's repræsentant for Grøn Trepart

    Det er ikke kun KL og kommunerne, der er ved at ruste sig til den store opgave. Regeringen har også oprettet et nyt ministerium med Jeppe Bruus (S) i spidsen, der alene har til opgave at stå for implementering af aftalen. Det er væsentligt at hæfte sig ved, mener Birgit S. Hansen.

    – Jeg synes, vi skal kvittere for, at regeringen har udnævnt en minister og et ministerium til området, og at ministeriet faktisk har oprettet et kommunekontor. Det gør de, fordi de bliver inde ved bordet. Det letteste for dem havde været at sige: ”Så, nu er der en aftale. Nu er den ged barberet,” og så overlade det hårde arbejde til os andre. Men de bliver ved bordet, fordi de tager det alvorligt, og det gør vi også, siger hun.

    Nøjagtigt hvordan Birgit S. Hansens nye arbejdsdage kommer til at se ud, ved hun endnu ikke selv. De første møder er dog ved at komme i kalenderen, og her er de første kommunebesøg blandt andet allerede planlagt.

    – Hvis vi vil være med der, hvor det sker, nytter det ikke noget, hvis jeg bare sætter mig i min lille hule og siger: ”Så kan I bare komme til mig, hvis der er noget.” Det er med at se op, se ud og tage derhen, hvor det sker. Og det er også det, der driver mig.

    Rystet borgmesteren af sig

    Det er kun få uger siden, Birgit S. Hansen gav borgmesterkæden fra sig i sin hjemkommune Frederikshavn. Selvom hun allerede i foråret havde meldt ud, at hun ikke ville genopstille som borgmester, trak hendes nye job mange overskrifter. Også noget mere kritiske, end Birgit S. Hansen forberedt sig på. Men ovenpå et par ugers omstilling og heling er hun klar til at tage hul på sit nye job.

    – Jeg har været igennem alle de der faser med, at man er lidt ked af det, lidt rystet og også lidt vred. Men de seneste dage har jeg bare gået og glædet mig, og min familie står fuldstændig bag mig. Så sent som i dag (torsdag, red.) har jeg fået en sms fra et landsdækkende medie, som spørger, om jeg vil kommentere det, der sker i Frederikshavn Byråd. Og jeg har skrevet: ”Nej tak, jeg er videre” tilbage. Jeg har lukket døren bag mig og er gået ind ad en ny, siger hun.

    Birgit S. Hansen er heller ikke bange for, at hun ikke kan slippe politikeren Birgit, når hun skal hjælpe kommunerne med at komme i mål med den grønne omlægning af Danmark.

    – Det er egentlig gået overraskende hurtigt med at få rystet borgmesteren af mig. Jeg tror også, jeg har lært ved at være formand for KL’s klima- og miljøudvalg, at jeg ikke skulle være socialdemokraten Birgit eller borgmesteren Birgit. Jeg skulle være den, der lyttede til landets kommuner og bar udfordringerne videre. Så jeg synes, jeg er klar til den her rolle. Og så er det da en klar fordel, at jeg taler ”kommun’sk”.

    Jeg tror, vi er mange på min alder, som godt ved, at vores forfædre og vi selv har malket geden, og nu er der nok også nogle, der skal tage noget ansvar. Herunder os selv.

    Birgit S. Hansen, KL's repræsentant for Grøn Trepart

    Den rigtige mavefornemmelse

    Tilbuddet om at blive KL’s repræsentant for Grøn Trepart var ikke det første jobtilbud, der tikkede ind hos Birgit S. Hansen, efter hun havde meddelt, at hun ikke ville genopstille. Det var faktisk det fjerde. Men hun var ikke et sekund i tvivl om, at det var et tilbud, hun ikke kunne sige nej til.

    – Med de tre andre tilbud, jeg har fået, var det sådan: ”Tak, det er jeg glad for, og tak for, I har tænkt på mig, men jeg er ikke interesseret.” Her havde jeg med det samme den rigtige mavefornemmelse og en fornemmelse af, at jeg tror, jeg vil kunne bidrage. Og at jeg vil gøre alt for, at det bliver godt.

    Birgit S. Hansens nye rolle har også givet hende en ny bevidsthed om, hvad klimakampen betyder for hende personligt. Den er vigtigere, end hun selv havde troet, og da hun begyndte at tænke tilbage, kunne hun pludselig notere sig, at hun gennem sin politiske karriere har modtaget en EU-pris for at være kvindelig frontkæmper for bæredygtighed, og at hun har været foregangskvinde for, at Frederikshavn Kommune fik både et Verdensmålsråd og et klima- og ungeråd.

    – Pludselig kunne jeg godt se: ”Hov, Birgit Hansen. Du er da vist noget optaget af det her.” Vi har også fået et lille barnebarn, og jeg tror, vi er mange på min alder, som godt ved, at vores forfædre og vi selv har malket geden, og nu er der nok også nogle, der skal tage noget ansvar. Herunder os selv, siger Birgit S. Hansen.

    Regeringen forhandler i disse dage med Folketingets partier om at omsætte den grønne trepartsaftale til lovgivning.

    Mere fra forsiden