Med præcis et år til, at vælgerne skal til stemmeurnerne og bestemme, hvem der skal udgøre fremtidens byråds i landets 98 kommuner, viser en undersøgelse, som Danske Kommuner har gennemført, at landets nuværende kommunalpolitikere i høj grad er glade for deres politiske arbejde.
I en spørgeskemaundersøgelse, som 32 procent af landets kommunalpolitikere har svaret på, svarer ni ud af 10, at de kan se konkrete resultater af deres arbejde.
Otte ud af 10 mener, det er indsatsen værd at være kommunalpolitiker, og selvom det også kræver meget tid og hårdt arbejde, trives de fleste af landets kommunalpolitikere godt i rollen. Således svarer tre ud af fire, at de trives godt eller meget godt.
Danske Kommuner har spurgt fire kommunalpolitikere, hvordan de oplever at have indflydelse på deres lokalsamfund, og om lokalpolitik egentlig er al arbejdet værd.
Betina Skovby (SF), byrådsmedlem i Herlev Kommune
Betina Skovby (SF), der er formand for familie- og forebyggelsesudvalget i Herlev, er vendt tilbage til kommunalpolitik efter en pause på otte år. Sidst, Betina Skovby var valgt ind i kommunalbestyrelsen i Herlev, stod partiet uden for konstitueringen og indflydelsen, men i denne valgperiode er det en helt anden virkelighed for Betina Skovby.
– Vi er blevet en del af konstitueringen, og det har gjort, at vi har fået indflydelse ret hurtigt. Det er lykkedes os at skaffe flertal for ting, som har været vigtige for os, og det er afgjort sjovere, når man har den indflydelse, siger hun.
Betina Skovby nævner i flæng budgetaftaler, der har været gunstige for velfærden, indførelsen af morgenmad i skolerne, først til udskolingen og nu også mellemtrinnet, og ansættelsen af en borgerrådgiver blandt hendes vigtigste resultater i denne valgperiode.
– Jeg har arbejdet på, at vi skulle have en borgerrådgiver i 10 år, så det var selvfølgelig rigtig fedt, da vi endelig kunne beslutte at ansætte en. Det er jeg enormt stolt af, for jeg synes også, det gør en konkret forskel, at man nu har et sted at gå hen, hvis man ikke er enig i den afgørelse, man har fået fra kommunen, siger Betina Skovby.
Derfor er Betina Skovby også frisk på at tage en tørn mere i kommunalbestyrelsen. Det samme er størstedelen af landets øvrige kommunalpolitikere – således svarer 70 procent i Danske Kommuners undersøgelse, at de vil genopstille.
– Jeg synes, det er givende at kunne gøre en forskel. For mig handler det om at mindske uligheden og passe på de udsatte grupper. Det arbejde vil jeg gerne fortsætte, siger Betina Skovby og tilføjer, at hun kan se frem til at føre valgkamp med et stærkt kandidathold denne gang.
93%
oplever, at de kan se konkrete resultater af deres arbejde.
Kilde: Danske Kommuners spørgeskemaundersøgelse
Søren Steen Andersen (V), borgmester i Assens Kommune
Søren Steen Andersen (V) er ikke i tvivl om, hvilken indflydelse han selv som borgmester og resten af byrådet har på lokalområdet.
Han oplever den både direkte, når kommunen sætter noget i gang, men også når for eksempel Folketinget kommer med lovforslag som har indvirkning på Assens.
– Sidste år, da de horrible ejendomsvurderinger kom frem, som viste et skattesystem, der er håbløst, var jeg meget involveret. Jeg forsøger at tage den opgave på mig, fordi jeg taler for mennesker, der bor og gerne vil bo på landet. Vi lever af tilflytning, og lige pludselig skal de have en på hovedet i forhold til deres ejendomme, siger han.
Men der sker også meget i en kommune, og tiltagene står aldrig stille. Derfor gælder det om både at gribe igangværende tiltag og at skabe ting fra bunden.
– Det er lidt ligesom at hoppe på en karrusel, der kører 400 kilometer i timen, fordi den kommunale maskine kører hele tiden, også før og efter man selv kommer ind i den, lyder det fra Søren Steen Andersen.
76%
trives godt eller meget godt som kommunalpolitiker.
Kilde: Danske Kommuners spørgeskemaundersøgelse
Der hvor han særligt har kunnet se, at han har været med til at gøre en konkret forskel, er når det kommer til lavbundsjorde.
Her har Assens Kommune blandt andet vundet KL’s klimapris for deres model, hvor de inddrager lodsejere og lokalbefolkningen tidligt i processen. De får alle meget tidligt præsenteret, hvad projektet går ud på, og hvad målet er. Og det har altså virket.
– Vi i vores kommune er meget fremme i forhold til udlægning af vådområder. Og der kan jeg helt konkret se vores arbejde. Man bevæger sig rundt i kommunen hver dag og kan se, at landet har ændret karakter, siger borgmesteren.
Selvom det kan være et travlt arbejde at være borgmester og lokalpolitiker, er der utallige situationer, hvor det hele viser sig at være tiden værd for ham.
– Det er, når man får en mail fra en borger. Når det viser sig, at skolebørnene stiger i karakterer, når man møder folk, der har en god ide til noget, eller når en minister ønsker at komme til kommunen, fordi de har lagt mærke til os, siger Søren Steen Andersen.
Stine Østlund (K), byrådsmedlem i Hillerød Kommune
Stine Østlund (K) er i gang med sin første periode som byrådspolitiker i Hillerød. Her sidder hun på et af Det Konservative Folkepartis fem mandater i et byråd med 27 medlemmer.
Og selvom de konservative ikke er med i konstitueringen, føler Stine Østlund sig privilegeret over et godt samarbejde med de andre partier. Hun havde ellers en forventning om, at hvis ikke man var en del af det politiske flertal, kunne man risikere at blive smidt uden for døren.
– Det har været enormt positivt at opleve samarbejdet i byrådet. Vi er med i alle tre budgetforlig indtil videre, og det er vi, fordi vi læner os ind i samarbejdet og faktisk rigtig gerne vil opnå kompromis med de andre partier, siger Stine Østlund.
Hun beskriver de første tre år med byrådsarbejdet som udfordrende, spændende og lærerige. Hun har været glad for at komme tæt på den nære borgerservice og at få et indblik i de kommunale processer og viden om forskellige emner.
Indblikket har lært hende, at det kommunale arbejde nok er givende, men til tider også langsommeligt.
– Jeg ser nogle gange kommunalt arbejde som en stor tanker, der bare buldrer derudad. Hvis man er rigtig heldig kan man måske rette den én grad. Alligevel er der lige pludselig nogle steder, hvor man kan være med til at ændre rigtig store ting, hvor man tænker ”det der var ikke sket, hvis jeg ikke havde været med i den forhandling”, siger Stine Østlund.
Hun fremhæver en beslutning om at bygge en ny skole i skoledistriktet Grønnevang. Inden hun blev valgt ind i byrådet, blev der fundet skimmelsvamp på skolen, hvor hun sad i skolebestyrelsen.
– Jeg var rigtig frustreret over, at det daværende byråd valgte en halvhjertet løsning, hvor man renoverede, men ikke løste problemet helt. Det stod bare og blev værre og værre. Så jeg gik til valg på, at vi skulle have en ny skole. Og alle syntes, det var totalt urealistisk. Alligevel fik vi igennem allerede til de første budgetforhandlinger, at vi bygger en ny skole. Så det har været en kæmpe sejr og enormt tilfredsstillende, siger Stine Østlund.
I en rundspørge fra Danske Kommuner svarer 60 procent af byrådsmedlemmerne, at de bruger mere tid på arbejdet end forventet. Det gør sig også gældende for Stine Østlund.
– Det er nok kommet lidt bag på mig, hvor omfangsrigt arbejdet egentlig er, og hvor meget man er nede i detaljerne. Jeg havde troet, at det var en lille smule mere overordnet, og at man lagde nogle store politiske linjer, og så blev resten ligesom bare gjort. Men at vi er nede i detaljerne er selvfølgelig også det, der gør, at vi faktisk kan påvirke mere, end jeg havde troet, man kunne, siger Stine Østlund.
84%
mener, at det er indsatsen værd at være kommunalpolitiker.
Kilde: Danske Kommuners spørgeskemaundersøgelse
Mustafa Arslan (S), byrådsmedlem i Ikast-Brande Kommune
Mustafa Arslan (S) er nu tre år inde i sin første byrådsperiode i Ikast-Brande Kommune. Og han har tænkt sig at gå efter endnu en periode, når der er valg i 2025.
– I første omgang handlede det om at komme ind og finde ud af, hvad det egentlig var for noget. Nu har jeg fået en fod indenfor, og nu kunne jeg godt tænke mig en formandspost, siger han.
For arbejdet giver mening – og i løbet af de tre år har Mustafa Arslan været med til at skabe resultater.
Gennem sin post i arbejdsmarkeds-, psykiatri- og handicapudvalget har han blandt andet sat sit præg på en større omlægning af botilbuddene i kommunen. Det er han stolt af.
– Vi har købt en bygning, hvor vi skal slå en masse botilbud sammen. Det er en del af en masterplan, vi satte i værk i byrådsperiodens begyndelse, der handler om at skabe nogle gode synergier, siger han.
70%
vil genopstille.
Kilde: Danske Kommuners spørgeskemaundersøgelse
Og så har han selv bragt et forslag på banen, der i dag er ført ud i livet og til at få øje på for borgerne i kommunen: En ny cykelsti.
– Jeg holdt et borgermøde og tog snakken med direktøren for området, og så blev det taget op på byrådsmødet, hvor vi fik punktet godkendt. Jeg går op i, at tingene giver mening. Og jeg kan se, at cykelstien nu er gået fra at være en sti, man nærmest ikke kunne gå på uden risiko for skader, til nu at være en rigtig dejlig sti. Forskellen er kæmpestor, og det giver mening for både mig og for borgerne, der oplever, at de er blevet hørt. Og det er jo hele meningen med byrådet og demokratiet, siger han.
Allermest mening giver det, når det, Mustafa Arslan er med til at gennemføre, bliver taget godt imod hele vejen rundt.
– Jeg er gået ind i politik for at sidde med ved bordet, hvor vi skaber noget og sætter en retning. Det giver mig en tilfredshed, at jeg har så meget indflydelse på processerne i kommunen. Jeg kan faktisk være med til at skabe noget for nogen. Jeg mener, jeg har været med til at få øjnene åbnet op for nogle bestemte områder, siger han og fortsætter:
– På mit område, psykiatri og handicap, står medarbejderne til offentlig skue. Når de er tilfredse med arbejdet, og man kan mærke, at borgerne og de pårørende også er det, så er jeg tilfreds. Så giver mit arbejde rigtig meget mening.