Gå til hovedindhold
Uddannelse
Skole

Sådan – og derfor – vil regeringen reformere ungdomsuddannelserne

Tirsdag præsenterede regeringen et reformudspil på uddannelsesområdet. En ny gymnasial uddannelse, EPX, skal give alle unge mulighed for at vælge gymnasiet og sikre, at der også i en fremtid med mindre ungdomsårgange er ungdomsuddannelser i hele landet. 10. klasse, HF og EUX må lade livet, og fremtiden for HTX er endnu uafklaret.

Regeringen præsenterede tirsdag sit udspil til en reform af ungdomsuddannelserne. Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

08. 10. 2024 - kl. 16:45
Tekst af Magnus Eg Møller, maem@kl.dk

Alle unge skal tilbydes at gå i gymnasiet. Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S), da hun holdt tale i forbindelse med Folketingets åbning.

Men det skal ikke nødvendigvis være gymnasiet, som vi kender det i dag. Regeringen vil nemlig oprette en helt ny gymnasial uddannelse, EPX, en erhvervs- og professionsrettet en af slagsen.

– Der skal være tre veje at vælge. Et handelsgymnasium til dig, der gerne vil lære om økonomi, sprog og iværksætteri. Et almindeligt gymnasium til dig, der kan og vil det boglige, mere abstrakte og teoretiske. Og som noget helt nyt et erhvervs- og professionsrettet gymnasium til dig, der gerne vil arbejde med mennesker i vores velfærd. Eller dig, der måske har interesse i at tage en faglært uddannelse, men som gerne vil holde dørene åbne for andre muligheder, sagde statsministeren.

De seneste uger er der drypvist kommet nyt om regeringens planer for en reform af ungdomsuddannelserne. Tirsdag blev udspillet – ”Forberedt på fremtiden V – Flere i gymnasiet” – endelig præsenteret i sin helhed.

Log ind

For at kunne læse denne artikel, kræver det at du har et abonnement. Hvis du ikke har et abonnement, kan du tegne et her.

Har du glemt din adgangskode, kan du ændre den her