Gå til hovedindhold
Sundhed

KL frygter planer for midlertidige pladser: ”Det er som om, vi skruer tiden 20 år tilbage og starter forfra”

Ny analyse viser, at der er en klar overvægt af ældre og plejekrævende på midlertidige pladser. Regeringen har lagt op til, at regionerne skal overtage ansvaret for pladserne. Men det er helt uden blik for de borgere, der har brug for hjælp, advarer KL.

Foto: Colourbox

28. oktober 2024
Tekst af Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk

Gennemsnitsalderen blandt borgere, der er på en midlertidig plads, er 80 år. To ud af tre ophold på en midlertidig plads følges op af plejehjem eller en kommunal indsats i eget hjem, og et midlertidigt ophold varer i gennemsnit 41 dage.

Det viser en ny KL-analyse af borgerne på de midlertidige pladser.

Gennem en årrække har kommunerne etableret omkring 4.000 midlertidige sengepladser for at sikre de ældre, der udskrives tidligere og tidligere fra sygehusene, den nødvendige hjælp.

Analysen fortæller desuden, at hvert 10. ophold på en midlertidig plads efterfølges af et hospitalsophold, og at der er flere borgere over 90 år på en midlertidig plads, end der er borgere under 65 på en midlertidig plads.

Nu foreslår regeringen i sit sundhedsudspil, at regionerne skal overtage ansvaret for pladserne. Men det vil i sidste ende gå ud over borgerne, advarer KL.

Log ind

For at kunne læse denne artikel, kræver det at du har et abonnement. Hvis du ikke har et abonnement, kan du tegne et her.

Har du glemt din adgangskode, kan du ændre den her