Gå til hovedindhold
Landdistrikter
Sundhed

Sundhedslandsbyer skaber relationer, og relationer sikrer sundhed

Der er ofte langt til sundhedsaktørerne, når man er en landsby. I Projekt Sundhedslandsbyer har seks små landsbyer fået midler til at udvikle nye sociale sundhedsnetværk, der skal bringe sundheden tættere på.

Landsbyerne sætter selv retningen for, hvordan de vil arbejde. Her foregår det på et borgermøde i Ommel, hvor en tredjedel af byens indbyggere deltog. Foto: Landdistrikternes Fællesråd

30. 10. 2024 - kl. 16:14
Tekst af Magnus Eg Møller, maem@kl.dk

I landsbyen Bagenkop på Langeland kan man hver tirsdag tage sin kaffekop med sig til tirsdagsmøde, hvor man kan få sig en ostemad og kaffe i koppen.

Bagenkop er blevet en udpeget som en af seks sundhedslandsbyer og tildelt midler til udvikle sociale sundhedsnetværk ud fra de fællesskaber, der allerede findes i landsbyerne.

Sådan er tirsdagsmøderne blevet til. Og mens kaffe og ostemadder måske ikke er det allersundeste, man kan fylde i sig, får man meget mere end bare noget indenbords til tirsdagsmødet. Man får kontakter, fortæller Mette Boel fra Landdistrikternes Fællesråd, der sammen med Region Syddanmark, Region Nordjylland og Region Sjælland står bag sundhedslandsby-projektet, der er støttet af Nordea-fonden.

– 20-30 borgere, hovedsageligt fra det ældre segment, møder troligt op hver gang. Mange af dem enlige mænd, og det er nok især dem, der har brug for det. For det har vist sig at bane vejen ind i nogle mere formelle fællesskaber. Der opstår simpelthen ringe i vandet, når man først får lavet den her platform, siger hun og fortsætter:

– Hele øvelsen – det sundhedsfremmende og forebyggende – handler om at få de mennesker med, der har få eller ingen relationer. For relationer har en kæmpestor indflydelse på sundheden.

Log ind

For at kunne læse denne artikel, kræver det at du har et abonnement. Hvis du ikke har et abonnement, kan du tegne et her.

Har du glemt din adgangskode, kan du ændre den her