Gå til hovedindhold
Økonomi
Budget

Regeringens pengeplaster dækker ikke alle kommuners sår lige godt

Med finansloven sender regeringen 2,5 milliarder kroner ekstra ud til kommunerne. I Faaborg-Midtfyn udløser det jubel, men på den københavnske vestegn er tilskuddet kun et meget lille plaster på et meget stort sår, lyder det. Finansminister Nicolai Wammen (S) erkender, at posen med penge ikke hjælper alle kommuner lige meget.

Borgmestrene Anders Wolf Andresen (SF), Gert Jørgensen (K) og Hans Stavnsager (S) får alle penge til deres kommuner med finanslovsaftalen. Men pengene hjælper ikke lige meget i de forskellige kommuner. Pressefotos. Collage: Line Bisgaard

30. 08. 2024 - kl. 14:51
Tekst af Magnus Eg Møller, maem@kl.dk & Mads Dam Bendtsen, mdbe@kl.dk

Da regeringen og KL i foråret blev enige om aftalen for kommunernes økonomi for 2025, der løftede kommunernes serviceramme med 3,4 milliarder kroner, var der ifølge finansminister Nicolai Wammen (S) tale om et løft, der ville muliggøre ”markante investeringer i den nære velfærd for borgerne”.

Også KL’s formand Martin Damm (V) var meget tilfreds med aftalen.

– Det er den langt bedste aftale, der er indgået for landets kommuner, lød det fra formanden.

Siden har man i flere kommuner taget et grundigt kig på økonomien, og selvom servicerammen fik et løft, stod mange kommuner uden mulighed for at bruge flere penge.

For som følge af ændringer i kommunernes refusionsindtægter for særligt dyre sager på det specialiserede socialområde og fejlagtige vurderinger af kommunernes grundskyld, der betyder milliontab i nogle kommuner, er pengene der simpelthen ikke til at bruge af.

Men med regeringens finanslovsudspil kan samtlige 98 kommuner se frem til en ekstra pose penge i form af dels et ekstra finansieringstilbud på i alt 1,8 milliarder og dels 700 millioner kroner i kompensation vedrørende grundskyld.

Nicolai Wammen blev på pressemødet spurgt, om de ekstra 2,5 milliarder kroner til kommunerne betyder, at alle 98 kommuner nu kan give deres borgere et løft af velfærden.

Log ind

For at kunne læse denne artikel, kræver det at du har et abonnement. Hvis du ikke har et abonnement, kan du tegne et her.

Har du glemt din adgangskode, kan du ændre den her