Klimapris: På fem år har alliance i Thy taget store skridt mod klimamål
I Thy er en alliance med kommunen og flere lokale organisationer gået sammen om at løfte klimaudfordringen. Det er blandt andet sket med en rapport med anbefalinger til, hvordan området kan nå de nationale klimamål lokalt og samtidig sikre lokal vækst og udvikling. Nu er Klimaalliancen Thy nomineret til KL’s Klimapris.

Niels Jørgen Pedersen (V) og Leif Gravesen.
Der kan løses meget med en kop kaffe rundt om et bord.
Det har de for længst sandet i den nordvestlige del af Danmark, hvor Thisted Kommune, landbruget, Dansk Industri, Hanstholm Havn og de lokale energi-, forsynings- og varmeselskaber siden 2020 har arbejdet sammen i Klimaalliancen Thy.
Her er formålet at vende klimaudfordringen til vækst og udvikling.
Borgmester i Thisted Niels Jørgen Pedersen (V) fortæller, at der var to årsager til, at Klimaalliancen Thy blev stablet på benene.
– Det er svært at sætte VE-anlæg op, hvis det bare er én aktør og en kommune, der har det imellem hinanden. Der skal mange flere interesser ind i det og meget mere dialog om det. Der var projekter med VE, der var faldet til jorden, fordi det ikke kunne lykkes, fordi der ikke var lokal opbakning til det, siger han.
Det andet var målsætningen om at reducere klimabelastningen med 70 procent i 2030 og være klimaneutral i 2035.
– Hvis vi skulle nå de målsætninger, var vi nødt til at have andre aktører med end kommunen. Det skal ikke være noget, vi trækker ned over hovedet på folk i vores kommune. Det at have dialog om noget, flytter rigtig, rigtig meget. Man får en forståelse for hinanden. Så vi inviterede landbruget med Fjordland Landbrugsforening, Dansk Industri, vores forsyningsselskab og vores havn ind omkring bordet for at komme med nogle anbefalinger til, hvordan vi kan nå den her målsætning, siger Niels Jørgen Pedersen
Parterne satte sig sammen og kom med bud på, hvordan målsætningerne kunne nås.
– Det ligner lidt den måde, man har gjort det på i den grønne trepart. Og det er en god måde at arbejde på, for når man sætter sig sammen, så får man udvekslet noget viden og nogle holdninger. Og det er jo i det rum, man danner nogle kompromisser og beslutninger. De anbefalinger, vi fik i KlimaAlliancen, var med til at gøre den politiske proces omkring de ting her meget nemmere, siger borgmesteren.
Ingen slag i hovedet
I Klimaalliancen Thy er der lavet en detaljeret kortlægning af ressourcerne og potentialerne i området. Det har ført til planer for konkrete CO2-reduktioner for hver sektor i samarbejdet på i alt 350.000 ton. Totalt reducerer planen med 70 procent i 2030.
Eksempelvis er der udrulning af fjernvarme på vej til fem landsbyer, og to biogasanlæg er blevet myndighedsgodkendt.
Og så har landbrugsforeningen Fjordland fundet 1630 hektar med lavbundsarealer fordelt på 13 projekter.
Formand for Fjordland Leif Gravesen er glad for at sidde med om den grønne omstillings bord.
– Man er nødt til at sidde med ombord, når der bliver truffet beslutninger - især på de arealer, som vi ejer. Det er vigtigt, at vi er med der, hvor stregerne bliver slået, så vi kan komme med input. Også fordi vi samtænker indsatsen og er fælles om det. Ingen banker hinanden oven i hovedet. Vi hjælpes ad med at løse opgaven, siger han.
Netop fordi omlægningen sker ad frivilligheden vej, er Leif Gravesen glad for, at parterne har fundet sammen, og at landbruget er blevet involveret tidligt.
– Vi har et godt samarbejde med kommunen. Vi er virkelig begunstigede over, at vi var i gang så tidligt med at få sat de her processer i gang. Vi er kommet langt med at få udpeget nogle områder og snakket med lodsejeren. Det er meget vigtigt for os i landbruget, at vi får snakket med lodsejeren, inden vi begynder at tegne de her marker ind i potentielle projekter, så de selv kan give deres besyv med, siger han.
Har skabt forståelse
Det er Thisted Kommune, der har faciliteret opstarten af klimaalliancen, leveret sekretariatsbistand og understøttet partnerne i at nå klimaplanens mål – blandt andet ved at hjælpe de forskellige partnere ind i relevante netværk og hjulpet med at søge puljer om tilskud til udviklingsprojekter.
Tankegangen er, at projekterne gennemføres hurtigst, når for eksempel landmænd selv går forrest og driver arbejdet, mens kommunen er facilitator i at få projekterne finansieret og gennemført.
Borgmester Niels Jørgen Pedersen er glad for, at byrådet har nogle gode anbefalinger og erfaringer fra Klimaalliancen Thy at hænge sine beslutninger op på.
Og så tror han, at det gør arbejdet med at udmønte den grønne trepart en anelse nemmere, fordi kommunen allerede er et godt stykke henne ad vejen.
At der har været fokuseret intenst på klimaarbejdet i nu fem år, har ændret mindsettet hos både borgere, der er langt mere åbne for at have VE-projekter tæt på deres hjem, og i resten af samfundet.
– Det har skabt en forståelse for, at vi skal nå et eller andet. Det har også skabt en forståelse for, at vi faktisk godt kan nå et mål, reducere vores klimabelastning og blive klimaneutral i Thy, uden at man skal bankes på plads med en eller andet afgift, siger han.
KL's Klimapris
KL uddeler i år for fjerde gang KL’s Klimapris.
Årets tema er 'Grønt følgeskab, fællesskab og lederskab', og der lægges der vægt på, at vinderen af prisen er en indsats der:
- Har effekt og spredningspotentiale
- Kan give læring til andre kommuner
- Er nytænkende og innovativ
- Er lykkedes med at skabe lokal opbakning, forankring og følgeskab.
Prisen bliver uddelt på KL’s klima- og miljøtopmøde 24. og 25. april.