I 20 år har Per B. været med til at forberede kommunerne på fremtiden – nu takker han af
Efter 20 år som bestyrelsesmedlem og næstformand i først COK og senere Komponent, forlader Per B. Christensen posten. I en tid med mange reformer, og hvor kommunalpolitik kun bliver mere komplekst, er der god grund til at have fokus på efteruddannelse og kompetenceudvikling, mener han.

Per B. Christensen stopper som næstformand i Komponents bestyrelse. Foto: Komponent
Kommunerne stod på tærsklen til en af de mest gennemgribende reformer i nyere tid, da Per B. Christensen i 2006 trådte ind i bestyrelsen i Centret for Offentlig Kompetenceudvikling, COK.
Som direktør i Næstved Kommune og formand for Børne- og Kulturchefforeningen var han blevet spurgt, om han kunne tænke sig at sidde i bestyrelsen i COK, netop som kommunalreformen, der reducerede antallet af kommuner fra 271 til 98, stod for døren. Og det stillede helt nye krav til, hvad kommunerne skulle kunne.
– Der blev færre kommuner, og kommunerne fik flere opgaver. Det er klart, at det stillede nye krav til kommunerne og til den kommunale kompetenceudvikling. Opgaverne blev mere komplekse, og der var brug for at tænke på tværs af opgaver i kommunerne, ligesom medarbejdersammensætningen ændrede sig, husker Per B. Christensen.
Nu har Per B. Christensen været bestyrelsesmedlem – og næstformand – i først COK og senere Komponent i 20 år. Og det er blevet tid til at takke af. Derfor har Komponent på en generalforsamling godkendt, at Per B. Christensen udtræder af bestyrelsen i kommunernes fælles udviklingscenter.
– Jeg nærmer mig jo langsomt 70 år, og siden, jeg stoppede som direktør i Næstved, har jeg lavet rigtig mange opgaver. Men det er også vigtigt at sortere i nogle af dem, så der både er plads til at prøve noget nyt, men selvfølgelig også være sammen med min familie. Og bestyrelsen har også godt af, at der kommer nye kræfter til, siger Per B. Christensen.
Skal spidse blyanten
Han forlader Komponent i en tid, der på mange måder minder om den, han startede i. For med flere reformer på de store velfærdsområder er der igen lagt op til store forandringer i kommunerne.
– I dag er der nogle, der taler om vilde problemer og reformstorm. Nogle af de udfordringer, det skaber, er set før i det kommunale Danmark, hvor man også tidligere har ændret organiseringen og fået nye opgaver. Det stiller store krav til kommunerne og deres evne til at uddanne deres medarbejdere. Men det er langt fra en ny historie, siger Per B. Christensen.
Netop derfor er efteruddannelse og kompetenceudvikling i Per B. Christensens optik også en nødvendighed.
– En kommunal medarbejder i dag vil langt hyppigere skifte job og måske endda også fagområde. Derudover skal alle være længere på arbejdsmarkedet, og det betyder, at man i løbet af hele sit arbejdsliv får brug for nye kompetencer, siger Per B. Christensen og fortsætter:
– Hvis man tilmed ser på nogle af de efteruddannelses- og uddannelsestiltag, som regeringen og Folketinget lige har vedtaget, så er der en klar tendens til, at godt nok får man en grunduddannelse, men herefter skal man sådan set have fokus på sine kompetencer over hele sit arbejdsliv. Og det er jo så Komponents rolle at se på, hvordan man kan lave tidssvarende efteruddannelse.
Og det er ikke en helt nem opgave, mener Per B. Christensen. For det kræver, at man identificerer behovene allerede før, de er der, og at bestyrelsen i Komponent har det lange lys på, både hvad angår organisering og hvilke tilbud, udviklingscentret skal udbyde.
– Det kan godt være, det lyder let lige at sige det, men det er hårdt arbejde, siger Per B. Christensen, der dog har fundet stor glæde i at flyve op i helikopteren i Komponent-regi og bidrage med sit syn på, hvad kommunerne og de kommunale medarbejdere skal kunne om fem og 10 år.
– Jeg tør godt sige, selvom jeg nu går ud af bestyrelsen og ikke længere har noget ansvar, at det ikke er sidste gang, man kommer til at lave ændringer i Komponent. Målet er, at Komponent skal være en væsentlig spiller på det kommunale efter- og videreuddannelsesområde, og det er et område, hvor der også er stigende konkurrence. Så Komponent skal hele tiden spidse blyanten og tænke i nye veje, siger han.
Det kan betyde, at Komponent skal samarbejde med nogle, der ellers i udgangspunktet er konkurrenter, ligesom udviklingscentret skal holde sig helt skarpe på de nye tendenser som brug af AI og gode redskaber til både organisations- og ledelsesudviklingen.
Selvom opgaven er stor, og Per B. Christensen nu takker af efter 20 år i bestyrelsen, er han ikke i tvivl om, at Komponent er et godt sted og har gode muligheder for fortsat at lykkes.
– Komponent har en helt unik konstruktion hvor man både har en masse analysekraft og en masse viden om kompetenceudvikling. Det er en stærk kombination, som er yderst relevant i dag, hvor efteruddannelse ikke er en hyldevare, som da jeg var ung, men hvor der er større behov for skræddersyede forløb. Der har Komponent en helt unik mulighed, og den synes jeg også, organisationen er god til at gribe.
På generalforsamlingen i Komponent blev det besluttet, at Marie Louise Refsgaard, der er direktør i Ballerup Kommune med ansvar for børn-, unge- og kulturområdet, indtræder i Komponents bestyrelse.