Gå til hovedindhold
Miljø
Jura

Efter det katastrofale jordskred i Randers: Nu er udvalg gået i gang med at se lovgivning efter i sømmene

Det historisk store jordskred på Nordic Waste-virksomhedens grund nær Randers afslørede huller i miljøskadeloven. Nu er udvalg gået i gang med at se på, hvordan lovgivningen kan forbedres.

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

09. 02. 2025 - kl. 19:54
Tekst af Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk

Det var på et hængende hår, at Randers Kommune fik afværget en miljøkatastrofe, da et historisk stort jordskred pludselig satte i gang for lidt over et år siden på Nordic Waste-virksomhedens grund nær landsbyen Ølst.

Billeder af kæmpestore bunker jord og mudder fyldte mediebilledet, da jorden kort før jul i 2023 begyndte at skride. Virksomheden forlod området – og gik senere konkurs -, og kommunen måtte overtage opgaven med at forsøge at stoppe jordskredet og afværge katastrofen.

I dag kan kommunen notere sig, at jorden står stille, den nærliggende Alling Å, som blev omlagt på grund af faren fra den forurenede jord, er genetableret, der er lavet et system til at håndtere vand, og de bassiner, som blev anlagt i al hast i området, nu er nedlagt. Nu mangler kun en genetablering af landevejen Gl. Århusvej, før området er tilbage til normal.

Regningen for arbejdet lyder på omkring 500 millioner kroner, hvoraf staten bidrager med 200 millioner kroner.

Men sagen, som flere steder er blevet døbt Nordic Waste-skandalen, har også givet anledning til at se miljøskadeloven efter i sømmene. Derfor udpegede miljø- og ligestillingsminister Magnus Heunicke (S) i vinter medlemmer til miljøskadeudvalget, som skal gennemgå reglerne og komme med forslag til ændringer.

Log ind

For at kunne læse denne artikel, kræver det at du har et abonnement. Hvis du ikke har et abonnement, kan du tegne et her.

Har du glemt din adgangskode, kan du ændre den her