Ny rapport slår fast: Økonomiaftalens magt er stor
Det danske aftalesystem omkring den kommunale økonomi er unikt og tåler i den grad sammenligning med udlandet, slår ny rapport fast. Ifølge KL-formand cementerer det, at økonomiaftalesystemet er den bedste løsning. Men skal det system bevares, kræver det, at både kommuner og stat overholder spillereglerne.

Ifølge KL's formand Martin Damm (V) cementerer den nye undersøgelse, at aftalesystemet omkring økonomiaftalerne er den bedste model for kommunerne. Foto: Jakob Carlsen
Det er, når sommervarmen for alvor er ved at tage fat, og solskinstimerne begynder at dominere, at KL-toppen omkring maj tager hul på de vigtigste forhandlinger på året: økonomiforhandlingerne med regeringen. Og omtrent en måned senere foreligger der som regel en aftale, som sætter rammerne for den kommunale økonomi det kommende år.
Uden for forhandlingsrummet er der allerede en række spilleregler for kommunernes økonomi på plads. Det er blandt andet forudsætninger som budgetloven, sanktioner, der forhindrer kommunerne i at skrue alt for meget på den kommunale skatteknap, udligningsordningen, og det såkaldte udvidede totalbalanceprincip, DUT, der betyder, at Christiansborg skal sende penge med til opgaven, hvis de vedtager en ny lov, der påvirker kommunerne.
Og det system er ret unikt. I en ny rapport, som VIVE står bag, slås det fast, at Danmark ikke alene er et af de mest decentraliserede lande i verden. Kommunerne har også, særligt i kraft af økonomiaftalesystemet, god mulighed for at blive hørt og påvirke regering og Folketing, ligesom staten i høj grad er ansvarlige for at betale regningen, hvis de stiller nye krav.
Log ind
For at kunne læse denne artikel, kræver det at du har et abonnement. Hvis du ikke har et abonnement, kan du tegne et her.
Har du glemt din adgangskode, kan du ændre den her