Gør skolemaden økologisk - for sundhed og bæredygtighed
ㅤ

Foto: Colourbox
Debatindlæg af Rasmus Prehn, administrerende direktør for Økologisk Landsforening
Kæmpe tillykke til de 191 skoler, der nu er udtrukket til at være med i det landsdækkende forsøg med skolemad. At flere skolebørn spiser skolemad sammen er godt på så mange forskellige måder. Det kan styrke elevernes koncentration betydeligt og derved løfte det faglige udbytte af skolen.
Det kan skabe en god og vigtig socialisering, der kan virke forebyggende på for eksempel mobning, mistrivsel og ensomhed og stimulerende på nysgerrighed, rummelighed og refleksion.
Det kan styrke skoleelevernes generelle trivsel og sundhed. Og så kan det virke som en inspirationskilde, når eleverne tager sunde og mere bæredygtige madvaner med hjem og inspirerer familie og venner. Der er mange grunde til at råbe et højt hurra for skolemaden!
Men succesen og effekten af skolemadsinitiativet kan blive endnu større, hvis vi tør være ambitiøse i vores madvalg. Jeg er ikke i tvivl: Skolemaden skal selvfølgelig være så økologisk som overhovedet muligt.
Erfaringen fra både offentlige og private kantiner er, at når økologiprocenten går op, så bliver tallerkenen også sundere og mere i tråd med de officielle kostråd. Der kommer simpelthen flere grøntsager, fuldkorn og bælgfrugter på tallerkenen. Der bliver mindre kød, men det er af højere kvalitet og kan spises med mere velsmag. Og så kommer det fra sundere dyr, der har mærket den frie luft og haft et bedre liv. Samtidigt understøtter denne økologiske satsning Danmarks officielle ambitioner om at styrke økologien, fordi det reducerer klimapåvirkningen, sikrer renere grundvand, beskytter vandmiljøet, styrker biodiversiteten og højner dyrevelfærden.
Desuden beskytter den vores børn mod rester af sprøjtegifte i deres mad. Tør vi tænke økologien ind i vores skolemad, får vi så mange ekstragevinster. På fx Bispebjerg, Frederiksberg og Randers hospitaler har de omstillet til økologi, uden at det er blevet dyrere for dem. Men selvom det skulle koste en smule mere, er gevinsterne så mange, at det vil være synd og skam ikke at gøre det.
Endelig rummer økologien også store muligheder for at understøtte lokale råvarer og fx frugt og grønt i sæson. På visse skoler har man kombineret skolemaden med projektet Fra Haver til Maver, hvor eleverne sammen med forældre og lærere selv dyrker og høster deres grøntsager. Projektet giver meget nyttig læring og forståelse for naturen og maden. Og så sikrer det en større grad af selvforsyning med helt lokale råvarer til en meget lav kostpris. Der er flere af den slags gode eksempler.
I Økologisk Landsforening tager vi gerne møder med skoler og kommuner, der ønsker at høre mere om økologi. Vi lærer gerne fra os eller sikrer, at de rette kontakter knyttes, så mere økologi kommer i fokus – også i vores skolemad. Vores børn, vores natur og vores fælles fremtid fortjener mere økologi!