Nyt AI-værktøj skal gøre klimaaftryk til en fast del af beslutningerne i vestjysk kommune
Et samarbejde mellem Aarhus Universitet og Ringkøbing-Skjern Kommune er blevet startskuddet til en ny chatbot, der kan gøre klimaaftrykket lige så naturligt at diskutere som økonomi. Potentialet er bedre kommunal service på tværs af alle forvaltninger, lyder det fra AI-professor.

Det nye AI-værktøj kan i fremtiden for eksempel hjælpe med at finde svar på, hvad klimaaftrykket og gevinsterne er ved at anlægge en ny cykelsti. Foto: Vejdirektoratet
Hvordan finder man egentlig ud af, hvad klimaaftrykket er for en mulig kommunal beslutning, og hvordan bliver det lige så håndgribeligt og naturligt at diskutere som økonomi?
Det har Center for Hybrid Intelligens på Aarhus Universitet og Ringkøbing-Skjern måske fundet svaret på: Kunstig intelligens.
Projektets omdrejningspunkt er en chatbot – eller virtuel assistent. Men brugen af og filosofien bag er i højere grad en såkaldt hybrid tilgang, hvor man ikke bare får svar fra chatbotten, men har en løbende dialog med den.
– Pointen er, at medarbejderen skal sætte sig ned og give sin viden om det specifikke emne. Efter den virtuelle assistent har givet forslag, og medarbejderen har givet input flere gange, ender man med et slutprodukt, der for eksempel giver en vurdering af klimaaftrykket for tre forskellige forslag, fortæller Jacob Sherson, der er professor og leder af Center for Hybrid Intelligens.
Projektet, der stadig er i den tidlige fase, handler i første omgang om at gøre medarbejdere bedre i deres funktion, så de kan give mere kvalificerede bud på forslag til lokale politikere.
Log ind
For at kunne læse denne artikel, kræver det at du har et abonnement. Hvis du ikke har et abonnement, kan du tegne et her.
Har du glemt din adgangskode, kan du ændre den her