Gå til hovedindhold
Chikane
Lokaldemokrati
Demokrati

Byrådsmedlemmer glæder sig over fokus på arbejdsvilkår: ”Det skylder vi vores demokrati”

Tidsforbrug, komplekse og svære sager og chikanøse borgere, der skriver hadbeskeder eller værre. Kommunalpolitikernes arbejdsvilkår var fredag til debat på Kommunalpolitisk Topmøde. Ifølge flere kommunalpolitikere er det vigtigt, der bliver sat fokus på vilkårene for det politiske arbejde i landets kommuner.

Foto: Lars Horn / Baghuset

20. 03. 2025 - kl. 17:08
Tekst af Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk

– Jeg har ikke på noget tidspunkt fortrudt, at jeg stillede mig selv til rådighed som politiker.

Anne Catherine Hoxcer Nielsen (S), der er medlem af byrådet i Varde, er ikke i tvivl. Hun synes, hvervet som kommunalpolitiker er vanvittigt spændende. Men hun har også betalt en pris for at være det.

I sit tidligere job havde hun tjenestefri 21 timer om ugen for at kunne passe sit byrådsarbejde. Timer, som hun ikke fik pensionsindbetalinger for.

– Det kræver tid at være byrådspolitiker. Det skal helst ikke være sådan, at man som politiker føler, at det arbejde, man egentlig kærer sig om,bare bliver til en rolle som et slags gummistempel, hvor man bare sidder og nikker til sager, som forvaltningen fremlægger. Vi er jo valgt af borgerne til at have nogle andre nuancer, siger Anne Catherine Hoxcer Nielsen, som mener, det er vigtigt at diskutere kommunalpolitikernes arbejdsvilkår.

Anne Catherine Hoxcer Nielsen (S), Varde Kommune. Foto: Lars Horn / Baghuset

– Det er en helt vildt vigtig agenda lige nu. Når vi ser rundt i verden, kan vi se, hvor skrøbeligt et demokrati kan være. Derfor skal vi gøre vilkårene for politikerne bedre. Det handler ikke om, at vi skal have en masse flere penge. Men der skal være rum og frihed til at kunne være politiker – og til samtidig at kunne få en økonomi og en fremtid til at hænge sammen, siger hun.

Helt konkret ønsker hun, at kommunalpolitikernes vederlag bliver pensionsgivende. Men løn er langt fra det eneste, der optager landets kommunalpolitikere, og fredag var vilkårene for politikerne til debat på Kommunalpolitisk Topmøde i Aalborg.

Møde på møde på møde

En vigtig debat, mener Helle Barth (V) fra Dragør. Hun, som har været engageret i lokalpolitik i en årrække, har nemlig oplevet et skred i den offentlige debat. Tidligere var der en naturlig nysgerrighed omkring lokalpolitikerne. Nu bliver de i højere grad skudt slette motiver i skoene.

– Vi er blevet en nation af ”scrollere”, og vi har ikke tid til at fordybe os i et emne eller et synspunkt. Samtidig er vi blevet meget hurtigere på aftrækkeren. Jeg synes, det gør det mindre sjovt at være politiker, når man tillægges nogle dårlige motiver, og jeg oplever heller ikke, at mine kollegaer i kommunalbestyrelsen har dårlige motiver. Men det er det, vi bliver konfronteret med, selvom vi lægger mange timer og følelser i vores politiske arbejde, siger hun.

Helle Barth tror, at transparens, åbenhed og dialog kan dæmme op for en del af problematikken. Men hun er bange for, at udfaldene mod lokalpolitikerne afskrækker andre fra at stille op.

– Vi bruger en masse tid, og vi går til en masse møder som politikere. Men hvis man så oven i skal finde sig i den tone, der er på de sociale medier, så kan jeg godt forstå, hvis der er nogle, der tænker sig om en ekstra gang, inden de melder sig under fanerne og stiller op, konstaterer Helle Barth.

Helle Barth (V), Dragør Kommune. Foto: Lars Horn / Baghuset

Mogens Justesen (S), der er medlem af byrådet i Holbæk, kan også nikke genkendende til en kalender, der er overtegnet af møder. Nu, hvor han er pensionist, kan han end ikke forstå, hvordan han forenede det politiske arbejde med sit civile job.

– Når jeg ser tilbage, er det svært at forstå, at jeg for fire år siden var leder af en afdeling i en a-kasse, konstaterer han, der også har en længere politiske karriere bag sig.

Og han kan også huske en tid, hvor møderne var færre og ikke mindst kortere.

– Der er ingen tvivl om, at mødefrekvensen er steget. Der er også kommet et væld af interesseorganisationer, som indkalder til møder. Og de forventer også, at vi dukker op. Det største problem er simpelthen, at der er kommet så mange møder, siger Mogens Justesen og fortsætter:

– I dag vælter det også ind med mails, som man er nødt til at forholde sig til. Men når man er valgt, skal man også engagere sig og møde op. Det er en præmis.

Mogens Justesen (S), Holbæk Kommune. Foto: Lars Horn / Baghuset

Tid til politik

Ifølge Niels Frederiksen (SF), der er medlem af byrådet i Ringkøbing-Skjern, er der god grund til at diskutere forholdene for landets kommunalpolitikere.

– Der trænger til noget forbedring, og vi skylder vores demokrati, at vi giver politikerne nogle bedre arbejdsvilkår. Vi skal have tiltrukket flere, men mange oplever både en presset hverdag og et stort pres fra deres arbejde, så det er svært, siger Niels Frederiksen.

Han nævner både politikernes vederlag og tidsforbrug som parametre, der er værd at se nærmere på. I dag oplever Niels Frederiksen, at der går for meget tid med sager, som administrationen i hans optik kunne håndtere, mens politikerne bruger for lidt tid på at være i dialog med borgerne.

– Vi har brug for tid til at komme ud og møde borgerne. Men det kræver, at der er både økonomi og tid til politik, siger han.

Niels Frederiksen (SF), Ringkøbing-Skjern Kommune. Foto: Lars Horn / Baghuset

Også Annette Rieva (V), medlem af byrådet i Hillerød, kalder kommunalpolitik en tidsrøver. Ikke desto mindre en tidsrøver, hun gladeligt bruger tid på.

– Jeg synes, det er enormt vigtigt for demokratiet, at der er nogle, der stiller op. Jeg vil gerne gøre en positiv forskel. Og så vil jeg også gerne – nu hvor jeg er mere erfaren – hjælpe nye kandidater og udgøre et sikkerhedsnet for dem, siger hun.

Hun oplever, at det er risikoen for at blive hængt ud på sociale medier, der afholder flest fra at engagere sig i lokalpolitik. Men med gode relationer internt i byrådet tror Anette Rieva på, at lokaldemokratiet kan nå langt.

– Det er virkelig vigtigt, at man ser på samarbejdsrelationerne internt. Vi skal blive bedre til at få nogle konstruktive politiske snakke, hvor vi ikke får gravet skyttegrave, men i stedet finder hinanden. Vi skal forpligte hinanden til at finde nogle gode løsninger, og jeg tror også, det vil gøre det mere tilgængeligt for mulige kandidater, hvis der er et godt klima, siger Anette Rieva.

Annette Rieva (V), Hillerød Kmmune. Foto: Lars Horn / Baghuset

Derudover er det vigtigt og ikke mindst naturligt, at byrådets arbejde indrettes efter dem, der er valgt ind.

– Man skal ikke bare reproducere det, man altid har gjort. Hvis der er valgt mange unge under uddannelse ind, er det ikke smart at lægge alle møder i undervisningstiden. Og hvis der er valgt mange småbørnsforældre ind, giver det mening at tilrettelægge møderne før eller efter puttetid. Det kan man godt kigge på.

Selvom kommunalpolitikerne hurtigt kan få øje på vilkår, der kan være bedre, er de ikke i tvivl: Kommunalpolitik er det hele værd.

– Jeg kan simpelthen ikke lade være, siger Dragørs Helle Barth og fortsætter:

– Jeg føler, at jeg har så meget at give tilbage til kommunen. Som om jeg er tændt af en hellig ild. Det ligger dybt i mig at ville gøre noget for fællesskabet.

Mere fra forsiden