Gå til hovedindhold
Chikane
Lokaldemokrati
Demokrati

KL glæder sig over initiativer til chikaneramte politikere: ”Det er ikke et digitalt pøbelvælde, der skal afgøre, hvem der tør stille op”

Politiet skal være mere til stede online, chikaneramte skal have en direkte adgang til politiet, og der skal indføres højere straf for chikane mod pårørende.

Foto: Lars Horn/Baghuset

20. 03. 2025 - kl. 15:29
Tekst af Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk

Sådan lyder de initiativer, som regeringen med justitsminister Peter Hummelgaard (S) i spidsen foreslår at sætte i værk for bedre at hjælpe chikaneramte politikere.

Og det falder i god jord hos KL’s næstformand Peter Rahbæk Juel (S).

– Jeg vil gerne kvittere for, at Peter Hummelgaard bringer det på banen. Det er velkomment og velanbragt, at vi får nogle stærkere værktøjer til at passe på dem, der er folkevalgte, og ikke mindst dem, der er pårørende til folkevalgte, siger han.

Peter Rahbæk Juel er ikke i tvivl om, at chikane fylder en del blandt kommunalpolitikerne rundt om i landet. For hadbeskeder, trusler og det, der er værre, er desværre blevet en del af hverdagen for mange.

– Man skal ikke kratte særlig meget i overfladen, når man taler med kollegaer rundt omkring, før man finder ud af, at de fleste har erfaringer. Desværre har de fleste dårlige erfaringer med, at de har oplevet chikane eller intimidering på en eller anden måde. Nogle gange er det også deres familier, der har oplevet det, konstaterer han.

Og når det rammer, kan det være svært at vide, hvad man skal stille op. Derfor er det godt, hvis chikaneramte får en mere direkte adgang til politiet, mener Peter Rahbæk Juel.

– Mange har faktisk en tilbøjelighed til at lægge det lidt til side. Men det er vigtigt, at man får anmeldt de ting, man oplever. Og jo mere opmærksomhed, der er på at skabe god og direkte adgang for de folkevalgte, desto bedre fungerer det. Der er ikke nogen, der skal sidde alene og opleve chikane og trusler.

Skal tale højt om det

Ifølge Peter Rahbæk Juel er det vigtigt at tale om, at kommunalpolitikere bliver ramt af chikane. For problemet skal løses.

– Det er jo desværre ikke unormalt. Og derfor er det vigtigt, vi taler højt om det, for det er ærgerligt og problematisk, siger KL’s næstformand og fortsætter:

– Derfor er det godt, at justitsministeren stempler tydeligt ind for at give nogle bedre rammer for at bekæmpe det og også for at kunne beskytte dem, der varetager et offentligt hverv.

For lokale folkevalgte skal på ingen måder finde sig i at blive ramt af chikane og trusler, understreger Peter Rahbæk Juel.

– Vi skal på ingen måde finde os i det som samfund. Det går ud over dem, der har valgt at stille op og tjene deres by som folkevalgte. Man skal ikke skifte sine folkevalgte ud ved at true dem på nettet, så de mister modet. Man skal skifte dem ud eller forlænge dem, når man står i stemmeboksen. Det er sådan, vi regulerer demokrati. Det er ikke et digitalt pøbelvælde, der skal afgøre, hvem der tør at stille op, siger Peter Rahbæk Juel.

Om de tre initiativer er nok, vil Peter Rahbæk Juel endnu ikke konkludere. Men de er et godt skridt på vejen.

– Det er vigtigt, at justitsministeren tydeligt er på de folkevalgtes side i denne her sag, og de tre forslag fra regeringen er kærkomne.

Mere fra forsiden