Gå til hovedindhold
Navne
Byggeri

Fonde kan give lokalpolitikere mulighed for at eksperimentere med nye løsninger

Viden og risikovillig kapital fra private fonde kan hjælpe kommunerne med at skabe nye løsninger på tidens komplekse problemer. Men det kræver mod hos begge parter, pointerer Jesper Nygård, der forlader Realdania efter 13 år.

Fra ældre cigarrygende mænd til en transparent og samfundsengageret filantropi. Sådan beskriver Jesper Nygård udviklingen i den danske fondsverden. Foto: Ricky John Malloy

27. 03. 2025 - kl. 13:44
Tekst af Gitte Johansen, gij@kl.dk

Fra ældre cigarrygende mænd i lukkede bestyrelseslokaler til en transparent og samfundsengageret filantropi. Det er skarpt skåret den udvikling, adm. direktør for Realdania, Jesper Nygård, har set i den danske fondsverden.

– I begyndelsen af 00’erne levede mange fonde efter mottoet: ”Den, der lever stille, lever godt”. Men i de sidste årtier er der sket en rivende udvikling. I dag er fondsverdenen langt mere transparent og har helt andre ambitioner om at spille sammen med resten af samfundet, siger han.

I år fylder Realdania 25 år, og Jesper Nygård, der har styret butikken siden 2009 – først som bestyrelsesformand og derefter som adm. direktør - har valgt at benytte jubilæumsåret til at give staffen videre. Det bliver den hidtidige filantropidirektør Nina Kovsted Helk, der kommer til at tage over, og Jesper Nygård er ikke i tvivl om, at der bliver nok at se til for hans efterfølger.

– Vi står som samfund overfor nye problemstillinger, som er svære at løse. Mistrivsel, ensomhed og klimaudfordringer er komplekse udfordringer, som kræver, at vi samles mange aktører om opgaven. Vi brug for, at den offentlige sektor, civilsamfundet, forskerverdenen, den private sektor og fondsverdenen arbejder sammen, hvis vi skal løfte opgaven, siger han.

I en tid med stramme kommunale budgetter kan risikovillig kapital fra fonde samtidig spille en central rolle, som kan fremme nye løsninger, lyder det fra Jesper Nygård.

– Vi skal eksperimentere, tage chancer og gå nye veje for at finde løsninger, og vi kan som filantropiske foreninger påtage os en højere grad af risikovillighed end politikerne kan for borgernes skattepenge. Vi har mulighed for at tage en risiko, som kan være svær at tage for en offentlig sektor eller det private marked.

Men det handler langt fra alene om penge. I dag deler de filantropiske foreninger andet og mere ud end penge.

– Vores arbejde handler i høj grad om at bringe forskellige parter med modsatrettede interesser sammen og skabe nye samarbejder og ikke mindst ny viden. Samtidig er vi ikke en privat virksomhed, der skal bevare en forretningshemmelighed. Når vi skaber gode løsninger, deler vi dem meget gerne med alle, siger Jesper Nygård.

Realdania

  • Er en uafhængig filantropisk forening, som blev stiftet i 2000. 
  • Har støttet mere end 5.000 projekter og bidraget med ca. 24 milliarder kroner.
  • Realdania arbejder for at øge livskvaliteten for alle gennem det byggede miljø.

Respekt for politikerne

I modsætning til andre lande som USA og Storbritannien, hvor store dele af velfærdssamfundet er på private hænder, har Danmark et højt skattetryk og en stor offentlig sektor. Og det skaber anderledes rammer for filantropien i Danmark, pointerer Jesper Nygård. 

– I Danmark er filantropien ikke et alternativ til den offentlige sektor. Vi står på skuldrene af det samfund, der er valgt af og styres af politikerne, og filantropiens legitimitet afhænger af, at både borgere og politikere synes, at vi er med til at gøre samfundet bedre, siger han.

Det er afgørende for fondenes legitimitet, at de ikke operer på en facon, der strider mod samfundskontrakten. Og derfor kræver det filantropiske arbejde ifølge Jesper Nygård en grundlæggende forståelse af det magtforhold, der ligger mellem dem, som giver, og dem, som modtager.

– Vi gør os rigtig meget umage for ikke at stå og vifte med en pose penge. Der må aldrig blive truet med, at hvis I ikke gør sådan og sådan, så siger Realdania nej. Vi er ikke sat i verden for at påvirke politikerne. Vi er sat i verden for at dele viden og for at samarbejde med dem, siger han. 

Det er en balancegang, som kræver elegance og dyb respekt for det lokalpolitiske arbejde, siger han.

Vi gør os rigtig meget umage for ikke at stå og vifte med en pose penge. Der må aldrig blive truet med, at hvis I ikke gør sådan så siger Realdania nej.

Jesper Nygård, adm. direktør i Realdania

Grundigt forarbejde

Hvis Jesper Nygård skal give et godt råd til fremtidens samarbejde mellem fonde og politikere, så er det at have modet til en mere åben samtale. Ikke for at bestemme over hinanden. Men for at afstemme forventninger. Det kunne for eksempel være omkring de mange kommunale og statslige ambitioner på kulturområdet.

– I øjeblikket er der ønsker for et større milliard beløb, men det er hinsides enhver form for realisme, at der kan skaffes den form for finansiering. Og det skal vi turde tale om. Hvis staten, kommunerne og fondene blot går i hver deres retning, så er risikoen, at ingen af projekterne realiseres, siger han.

Og så skal man huske at gøre sit forarbejde grundigt, så man kan træffe en beslutning på et oplyst grundlag, lyder det fra Jesper Nygård. 

– Man skal altid sørge for at få en grundig forretningsanalyse, inden man går i gang med for eksempel at ombygge det gamle rådhus til museum. Det nytter ikke, at man kan skaffe økonomi til anlægsudgiften, hvis driftsøkonomien ikke efter få år hænger sammen, så har du gjort alle en bjørnetjeneste, siger han.

Blå bog

Jesper Nygård, 63 år

Cand. scient. adm. fra RUC

Administrerende direktør i Realdania 2013

Gift med Tine Trærup Nygård, som han har to døtre med.

Inkarneret Brøndby fan.

Almene boliger

Når man er med til at dele tæt på en milliard kroner ud om året, skal man med Jesper Nygårds ord være omhyggelig med at pakke sine egne kæpheste ned. Og Realdania har da også projekter med relation til flere andre fodboldklubber til trods for, at den administrerende direktørs hjerte ligger hos Brøndby.

På vej ud af vagten er der dog et enkelt projekt, som det ærgrer Jesper Nygård, at han ikke har fået omsat fra tanke til virkelighed.

– Vi ejer 70 smukke historiske ejendomme i Danmark. Det er godser, gamle rådhuse og arkitekternes egne huse. Men vi ejer ikke en eneste af de boliger, hvor almindelige mennesker boede. Den idé fik jeg simpelthen for sent. Det ærgrer mig, at vi ikke har bevaret en opgang i for eksempel Vollsmose eller Gellerup eller Blåkildegård, hvor jeg selv er vokset op. Ikke som museum, men som levende bygningsarv, ejet af os og lejet ud til helt almindelige danskere, siger Jesper Nygård. 

Mere fra forsiden