Grønland går til kommunalvalg i skyggen af udenrigspolitisk stormvejr: ”Det er skidesvært for at sige det ligeud”
Tirsdag afholdes der kommunalvalg i Grønland. Men midt i et udenrigspolitisk stormvejr og blot få uger efter et parlamentsvalg er det tæt på umuligt at få befolkningen til at interessere sig for lokaldemokratiet, lyder det fra grønlandsk borgmester.

Grønland afholder kommunalvalg den 1. april. Foto: Colourbox
– Det er ikke lige kommunalvalg, der tænder de fleste lige nu.
Ordene kommer fra Avaaraq Olsen, der er borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq for partiet Inuit Ataqatigiit, over en videoforbindelse fra kommunens hovedby og landet hovedstad Nuuk.
Hun er igen på stemmesedlen til kommunalvalget, som løber af stablen den 1. april. Men valgkampen har ikke været helt som sædvanlig. Faktisk har den været langt ud over det sædvanlige.
Valget kommer nemlig i kølvandet på nogle hektiske måneder for hele Grønland, hvor USA’s præsident Donald Trump flere gange har udtalt ønsker om at overtage Grønland – koste hvad det vil – og med flere besøg fra repræsentanter fra det hvide hus, senest vicepræsident J. D. Vance, der lægger vejen forbi fredag.
Situationen har rettet hele verdens opmærksomhed mod Grønland, og spørgsmålet om selvstyrets selvstændighed har fyldt særlig meget de seneste måneder. Ikke mindst til det seneste valg til Inatsisartut, det grønlandske parlament, som blev afholdt den 11. marts.
Der sker noget andet
Det er gået ud over valgkampen for de kommunale kandidater, der har haft svært ved at trænge igennem det stormombruste mediebillede. Også fordi de først rigtig har kunne starte deres valgkamp for knap tre uger siden, efter parlamentsvalget var overstået.
– Det er skidesvært for at sige det ligeud. Personligt har jeg sendt fem pressemeddelelser ud, som ikke er blevet grebet af medierne. Der sker bare noget andet, som fylder mere, lyder det fra Avaaraq Olsen.
– Det er svært at komme igennem, og når vi holder vælgermøder, er det meget få vælgere, der dukker op, fortsætter hun.
Dagligdagens udfordringer og løsningerne på dem er i høj grad skiftet ud med international politik i de grønlandske medier.
Samtidig har Nuuk været fyldt med journalister fra såvel Danmark som resten af verden, og politik har i høj grad fyldt aviser, sendeflader og de daglige diskussioner.
Og det har sat sine spor hos befolkningen.
– Der er helt sikkert nogen, der generelt har fået politik nok på det seneste. Det har været en intens periode, og folk er nervøse, så selvom man muligvis gerne ville følge med i kommunalpolitik, er der bare andet, som fylder meget mere lige nu. Og det er måske det, man kan kapere, siger Avaaraq Olsen.
Frygter for stemmeprocenten
Ved det nyligt overståede parlamentsvalg lå stemmeprocenten på 71 procent mod 66 procent ved valget i 2021.
Ved det seneste kommunalvalg, som også var i 2021, var stemmeprocenten på knap 64 procent.
Sermersooq-borgmesteren tvivler dog på, at flere kommer til at stemme den 1. april, og det bekymrer hende – også fordi kommunen har foretaget en voxpop, hvor langt de fleste unge svarede, at de hverken følger med i kommunalpolitik eller har tænkt sig at stemme.
– Jeg er personligt ret træt af, at de to valg ligger så tæt op ad hinanden, siger Avaaraq Olsen.
– Vi vil jo gerne have stemmeprocenten så højt op som muligt, men jeg kan godt være bekymret på grund af interessen og forståelsen for et kommunalvalg. Hvad det egentlig betyder for hverdagen. Det skal vi være bedre til at kommunikere ud, særligt til de helt unge.

Avaaraq Olsen fra partiet Inuit Ataqatigiit er borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq. Foto: Kommuneqarfik Sermersooq
Borgmesteren ville gerne fortælle borgerne om, hvad det helt specielle ved kommunalpolitik er.
Nemlig, at det først og fremmest er folks dagligdag, det handler om, men også at kommunalpolitik føres på en anden måde, der i høj grad er præget af samarbejde og god stemning – modsat debatten om for eksempel selvstændighed, hvor bølgerne ofte går højt.
Mødet med borgerne
Men folks øjne hviler et helt andet sted i disse dage.
– Jeg er rigtig træt af, at vi ikke får lov til at vise med kommunalvalget, at politik faktisk også kan foregå på en ret fredelig måde. Jeg ved nemlig, at netop den hårde tone, der kan være i forbindelse med Inatsisartut-valget, får mange til at holde sig uden for debatten, siger Avaaraq Olsen.
Hun tror i høj grad, at kommunalpolitikerne skal tage ved lære af både den politiske debat de senere år, men også af denne valgkamp.
Sociale medier kan i høj grad være en del af vejen frem, når det er svært at slå igennem på de klassiske nyhedskanaler, mener Avaaraq Olsen, der selv tidligere har eksperimenteret med TikTok-videoer om livet som borgmester og dermed har mødt borgerne på en anden måde.
– Selvom jeg ikke tror, at vi skal sætte al vores lid til sociale medier, så mener jeg helt klart, at det er en måde at skabe interesse for at deltage, siger hun.
Den korte valgkamp
Særligt den korte tid til at føre valgkamp har Avaaraq Olsen mærket.
For Kommuneqarfik Sermersooq dækker et areal på mere end 500.000 kvadratkilometer. Til sammenligning er størrelsen på Danmarks største kommune Ringkøbing-Skjern cirka 1.500 kvadratkilometer.
Og det kæmpe område, som borgmesterens kommune omfatter har væsentlig betydning for valgkampen.
– Vi har haft meget kort tid til at føre valgkamp, fordi der har været så stor fokus på Inatsisartut. Og det har begrænset vores muligheder i forhold til at rejse rundt – også på grund af flyforbindelser og vejret, som ofte betyder, at vi må aflyse rejser, fortæller Avaaraq Olsen.
Men lidt valgkamp er det dog blevet til.
Den har i høj grad stået på samtaler om dagligdagen, mødet med kommunen, udvikling i alle dele af den store kommune, og hvordan de helt basale velfærdsområder over en bred palet skal optimeres inden de store dagsordener skal indfris.
– I næste valgperiode kommer der helt sikkert stort fokus på optimering af den kernevelfærd, vi allerede har. Der er mange store drømme blandt andet omkring selvstændighed, men borgerne har været tydelige i inddragelsen og sagt, at kommunen skal kunne stå inde for dagligdagen, før vi begynder på de helt store planer, lyder det fra Avaaraq Olsen.