Gå til hovedindhold
Kultur

Unikke vikingeskibe truet

Roskildes borgmester, Joy Mogensen, prøver igen at få ophævet fredningen af Vikingeskibsmuseet. For to år siden indsendte de samme anmodning, men blev afvist. Nu har kommunen og museet klaget over afgørelsen. Vikingeskibenes skæbne ligger derfor i kulturministerens hænder.

Foto: Thomas Lekfeldt / Ritzau Scanpix
22. 02. 2018 - kl. 08:00
Tekst af Amalie Guldborg Olesen

– Jeg tror ikke, jeg er den eneste, der dør af skam, hvis der sker noget med de skibe. Vi er et af de eneste lande i verden, der er lykkedes med succesfuldt at tage nogle skibe op, der har ligget i vandet i over tusind år og restaurere dem på en måde, så folk kan komme helt tæt på dem. Prøv at forestille dig, hvis de gik tabt, siger Roskildes borgmester, Joy Mogensen.

I mere end 15 år har kommunen og Vikingeskibsmuseet kæmpet for at vedligeholde den bygning, som i første omgang blev bygget for netop at passe på skibene. Men bygningen er selv blevet fredet, og det gør processen en hel del mere besværlig. I september 2016 søgte museet om en affredning af bygningen, som i december sidste år blev afvist af Slot- og Kulturstyrelsen. Nu har museet og Roskilde Kommune anket dommen til kulturministeren. 

Log ind

For at kunne læse denne artikel, kræver det at du har et abonnement. Hvis du ikke har et abonnement, kan du tegne et her.

Har du glemt din adgangskode, kan du ændre den her