Gå til hovedindhold
Teknik
Byggeri
Byudvikling

Vild med vartegn

Kommuner og bygherrer er vilde med højhuse i vartegns-kategorien. Man skal til Dubai eller Moskva for at finde deres lige. Problemet er, at man risikerer at ende i provinsielle banaliteter, når alle prøver at ligne Manhattan, mener professor Martin Zerlang.

Illustration: Barbara Clemmensen
25. 04. 2019 - kl. 08:00
Tekst af Thomas Kokholm

”Ved jorden at blive, det tjener os bedst”. Sådan lyder det i en gammel sang, der beskriver den danske nationalkarakter. Men sådan er det åbenbart ikke mere. Rundt omkring i landet skyder vilde højhusprojekter op. 53 i alt har arkitekternes fagblad Arkitekten listet op i deres ”Højhusbarometer”. Nogle er bygget, nogle er på tegnebrættet, mens andre er godkendt med lokalplan og det hele. København tegner sig for en stor del, men også på havnen i Aarhus, Aalborg og Esbjerg er der planer. Mindre byer som Kolding, Silkeborg, Randers med flere er også med på trenden.

Martin Zerlang, professor på Institut for Kunst- og Kulturvidenskab på Københavns Universitet, har beskæftiget sig med arkitektur og byrum, og han er kritisk overfor den nye trend.

Log ind

For at kunne læse denne artikel, kræver det at du har et abonnement. Hvis du ikke har et abonnement, kan du tegne et her.

Har du glemt din adgangskode, kan du ændre den her