Er det blevet farligere at være politiker?
Stadigt flere kommunalpolitikere bliver udsat for chikane og trusler. PET vurderer, at en øget polarisering i samfundet og flere fritsvævende konspirationsteorier skubber til en negativ udvikling, hvor kløften mellem dem, der har tillid til systemet, og dem, som ikke har, vokser.
Ifølge nye tal fra en undersøgelse gennemført af KL og Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse oplever et stigende antal kommunalpolitikere chikane. I undersøgelsen svarer fem ud af 10 således, at de har oplevet chikane. I 2017 var tallet blot fire ud af 10.
Samtidig har PET registreret en bekymrende udvikling, hvor en stigende polarisering i samfundet og en normalisering af konspirationsteorier får antallet af trusler mod folkevalgte og offentlige myndighedspersoner til at stige i flere lande – herunder også Danmark.
– Det er en generel trend, at der rettes flere trusler mod folkevalgte, og flere undersøgelser peger på, at der er sket en negativ udvikling på det punkt. Det er både landspolitikere og lokalpolitikere, som bliver berørt, men undersøgelser viser, at risikoen for trusler ofte stiger i takt med, at man opnår medieeksponering. Men lokalpolitikere er ikke skærmet fra det her, og de kan blive berørt af alt fra verbale fornærmelser, chikane og intimidering til egentlige trusler, siger Michael Hamann, der er chef for Center for Terroranalyse i PET.
Han understreger, at PET ikke interesserer sig for uenigheder. Det er en naturlig del af demokratiet, at politiske modstandere er uenige. PET interesserer sig derimod for det, Michael Hamann betegner som ”affektiv negativ polarisering”. Begrebet dækker over, at man opfatter modstandere som fjender, forrædere og nogle, som man gerne må chikanere, true eller sågar begå vold mod.
Log ind
For at kunne læse denne artikel, kræver det at du har et abonnement. Hvis du ikke har et abonnement, kan du tegne et her.
Har du glemt din adgangskode, kan du ændre den her