Gå til hovedindhold
Klimasikring
Klima

Den gode beliggenheds forbandelser

Danskerne elsker vand. Sommerhuse placeres tæt på vandkanten, og nye boliger skyder op på havnefronten. Men det er helt uden tanke for fremtidens klimaforandringer, lyder det fra en række forskere. De opfordrer landets kommuner til at planlægge for fremtiden og rykke ind i landet og op i højden.

Skybrud, stormflod og havvandstigninger betyder, at flere danske kystbyer oplever oversvømmelser. Her er det Stege på Møn, som står under vand. Foto: Bax Lindhardt/BT/Ritzau Scanpix

15. 02. 2024 - kl. 16:00
Tekst af Gitte Johansen, gij@kl.dk

I de sidste mange årtier har vi været vant til at bygge boliger, hvor vi ville. Ved hjælp af sluser, diger og dræning har vi indtaget og udvidet det danske land. 

Men så sent som i oktober fik vi en advarsel om omkostningerne. Stormfloden, som denne gang kom fra øst, efterlod byer, havne og sommerhusområder under vand. 

– Vi har glemt respekten for vandet. Vi har bygget både i lavtliggende områder og helt ned til vandkanten, fordi vi har stolet på teknologien, og fordi der er penge i det. Nu betaler vi prisen, siger Gertrud Jørgensen, der er professor ved Landskabsarkitektur og Planlægning ved Københavns Universitet.

Log ind

For at kunne læse denne artikel, kræver det at du har et abonnement. Hvis du ikke har et abonnement, kan du tegne et her.

Har du glemt din adgangskode, kan du ændre den her