Gå til hovedindhold

Sorte ­skyer over velfærdsstaten

Vi vil arbejde mindre, og vi siger farvel til hamsterhjulet, når serviceniveauet ikke passer med forventningerne. Men det er en ond cirkel, for tingene hænger sammen, og på sigt kan opbakningen til velfærdsstaten eroderes. Vi har glemt velfærdsstatens pligtside. Sådan lyder det i dag fra tre eksperter, der for 20 år siden kom med et opråb om velfærdsstatens fremtid.

Tekst af Magnus Eg Møller / Illustration af Els Cools

Om man hører til dem, der mener, at alting var bedre i gamle dage, eller dem, der synes, vi i dag har et bedre samfund end nogensinde før, står det klart, at Danmark  har forandret sig. Også helt inde i noget af det allermest danske vi har, nemlig velfærdsstaten. 

I år er det 20 år siden, en gruppe af landets førende eksperter inden for historie, økonomi og statskundskab med bogen ”13 udfordringer til den danske velfærdsstat” kom med deres bud på de største udfordringer, den danske velfærdsstat stod over for i de kommende år – og en række mulige løsninger. 

Nu kan man vist godt sige, at ”de kommende år” er passeret, så hvor står vi i dag? Er problemerne blevet løst, er nye kommet til, eller er tingene i dag, præcis som de var dengang?

Log ind

For at kunne læse denne artikel, kræver det at du har et abonnement. Hvis du ikke har et abonnement, kan du tegne et her.

Har du glemt din adgangskode, kan du ændre den her