Gå til hovedindhold

Økonomi

Livremmen kan 
ikke spændes 
længere ind

Kommunerne har spændt livremmen ind for at få enderne til at hænge sammen, men det kan ikke blive ved. Forhandlingerne om kommunernes økonomi for næste år kommer uden tvivl til at centrere sig om det specialiserede socialområde, lyder det fra KL. Der er brug for både økonomi og forandringer, der kan skabe bedre styring på området.

2. maj 2024

Tekst af Anna Törnqvist Jensen / Foto: Jacob Carlsen

Nu tager KL’s formand og næstformand, Martin Damm (V) og Jacob Bundsgaard (S), igen hul på de årlige økonomiforhandlinger med regeringen.

År efter år har det specialiserede socialområde udfordret kommunernes økonomi. Selvom området ikke er blevet prioriteret fra nationalt hold, har kommunerne gang på gang postet flere penge i området for at følge med de stigende behov. På bare fem år er udgifterne til området således steget med 4,5 milliarder kroner. Og kommunerne kan ikke blive ved at følge med. Derfor bliver det et af de helt store temaer ved økonomiforhandlingerne, slår KL’s formand, Martin Damm (V), fast.

– Noget må der ske. Vi skal have bedre styring af området, men det gør det ikke alene. Vi skal have nogle penge til området. Vi kan ikke lægge budgetter i kommunerne til oktober alene med tekst og gode intentioner, siger han.

For nylig kom ekspertudvalget på socialområdet med en række anbefalinger til, hvordan den hastigt voksende økonomi på området bedre kan styres, og det er noget, man er nødt til at drøfte, mener KL’s næstformand Jacob Bundsgaard (S). Også selvom det kan være svært.

Log ind

For at kunne læse denne artikel, kræver det at du har et abonnement. Hvis du ikke har et abonnement, kan du tegne et her.

Har du glemt din adgangskode, kan du ændre den her