Gå til hovedindhold

Magtanvendelse

I grænselandet mellem omsorg og tvang

Ny udskældt lov gør det lettere at bruge tvang i arbejdet med udsatte borgere. Ændringerne har mødt hård kritik, men på landets bosteder peger ledere på, at rigide regler i dag begrænser muligheden for at drage omsorg for samfundets mest handicappede mennesker.

13. juni 2024

Tekst af Gitte Johansen

Tvang er et meget følsomt emne, og det er vigtigt, at vi viser forståelse for det historiske efterslæb.

Steen Boris Hansen, leder af bostedet Bosager

– Jeg plejer at sige det på denne måde: Hvis du er udviklingshæmmet og ender på et bosted, hvor din nabo hver morgen forsøger at kvæle dig, så er udsigten til et liv med evig konflikt, angst og ekstra støttetimer mange gange større end udsigten til, at en af jer kommer til at flytte. 

Ordene kommer fra det høringssvar, som direktør Bo Mollerup på vegne af Socialt Lederforum gav til et lovforslag, som reviderer reglerne for magtanvendelse. Revisionen giver medarbejderne på landets botilbud en række nye muligheder som for eksempel at føre konfliktsøgende borgere væk fra fællesrum, mens kravene til registrering og dokumentation er blevet mindre.

Da lovforslaget i foråret blev sendt i høring, mødte det voldsom modstand, og debatten spidsede yderligere til, da en række handicaporganisationer trak sig fra forhandlingerne. 

Log ind

For at kunne læse denne artikel, kræver det at du har et abonnement. Hvis du ikke har et abonnement, kan du tegne et her.

Har du glemt din adgangskode, kan du ændre den her