Gå til hovedindhold
Klima

Nytteprincippet dur ikke til fremtidens klima

Det er ikke længere nok, at vi sikrer os mod voldsomme klimahændelser på bagkant. Der er brug for national handling og et opgør med princippet om, at borgerne selv skal betale, mener eksperter.

20. jun. 2024
Tekst af Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk

Skybrud, stormfloder, oversvømmelser. Vi har de seneste år set voldsomme eksempler på det hele, og det bliver kun værre i fremtiden. Det, der i dag er karakteriseret som 100-årshændelser, bliver nærmere 10-årshændelser, mens 10-årshændelser med voldsomt vejr kan forekomme hvert år. 

Klimaforandringerne er til at mærke, og de har allerede kostet eksorbitante summer i både klimatilpasning og erstatning til oversvømmede husejere. Nogle eksperter anslår, at klimahændelser om 80 år vil koste helt op til et par procent af vores fremtidige BNP. 
Derfor er der brug for både en national prioritering af, hvad der skal beskyttes, og at tale om, hvordan vi finansierer klimatilpasning. For nytteprincippet kommer ikke til at nytte i fremtiden, lyder det.

Log ind

For at kunne læse denne artikel, kræver det at du har et abonnement. Hvis du ikke har et abonnement, kan du tegne et her.

Har du glemt din adgangskode, kan du ændre den her