Gå til hovedindhold

Misbrug

Som ung stødte Anders på de farlige piller i USA – nu vil han undgå, at danske unge bliver afhængige

Misbrug af opioider bliver en større og større udfordring i Danmark. I Aarhus har rådmand Anders Winnerskjold (S) blæst til kamp mod det, som er blevet kategoriseret som det farligste rusmiddel i landet.

13. juni 2024

Tekst af Anna Törnqvist Jensen / Foto Lars Just

210

unge mellem 16 og 25 år blev i 2022 indlagt med opioidforgiftning. Det er en stigning på 23 procent i forhold til året før.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Det var lidt af et kulturchok for Anders Winnerskjold (S), da han som 15-16-årig skiftede tilværelsen i Åbyhøj ud med et udvekslingsophold på high school i en forstad til Houston i delstaten Texas i USA.

Han var på udebane, da han i 2008 trådte ind på skolen, der var ”gigantisk” sammenlignet med det, han kendte fra Aarhus-bydelen. Men det var ikke kun skolens rammer, der ikke var som på Anders Winnerskjolds aarhusianske hjemstavn. For ikke længe efter at han var begyndt på skolen, gik det op for ham, at flere af eleverne på skolen tog piller.  

Han hørte andre elever fortælle om deres forbrug, og hvordan de måtte tage piller i tide og utide for ikke at få abstinenser, eller at de stjal fra deres forældre for at få råd til flere piller. 

– Men jeg havde intet begreb om, hvad de talte om. Jeg vidste det simpelthen ikke, og jeg forstod slet ikke dybden af problemet, siger Anders Winnerskjold og fortsætter:

– Jeg var meget undrende over for det. I Danmark har vi jo en alkoholkultur blandt børn og unge, der i sig selv er speciel nok, men det her var bare helt anderledes. Det var meget fremmed for mig, at det var noget, der florerede på skolen.

I dag, 15 år senere, er han rådmand for sociale forhold og beskæftigelse i Aarhus Kommune og er igen stødt på det, han ikke forstod eller kendte navnet på dengang. Opioider.

De lugter ikke, larmer ikke og ser ikke farlige ud. Har du dem på recept i en lægeordineret dosis, er de i udgangspunktet heller ikke farlige. Men smertestillende opioider bliver i stigende grad brugt som euforiserende stoffer, og den stærkt vanedannende medicin sender flere ud i et misbrug, der hurtigt tager fart.

14-årige misbrugere

Da Anders Winnerskjold i 2022 tog hul på arbejdet som rådmand, havde han nogle samtaler med sine nye medarbejdere, som gjorde ham bekymret. 

– Jeg hører ret hurtigt medarbejderne beskrive et problem, som de ikke oplevede, der var nok politisk fokus på. En problemstilling, som de slet ikke havde indtryk af, at store dele af det almindelige samfund kendte til. Og det var, at misbruget af opioider udviklede sig ret hurtigt, fortæller Anders Winnerskjold.

Udviklingen kunne endnu ikke ses i nogle officielle tal. Men de kommunale medarbejdere kunne berette om flere og flere unge, der kom i misbrugscentret og var afhængige af opioider. Unge helt ned til 14 år og fra nye samfundslag.

– Jeg har lige så stor veneration for socialt udsattes misbrug, som jeg har for middelklassen, men det er klart, at det er bekymrende, når vi ser middelklassens børn misbruge det her, for dem har vi ikke set i vores centre før, siger Anders Winnerskjold. 

Og dermed gik alvoren op for Anders Winnerskjold, som også begyndte at få en ny forståelse for sine oplevelser i USA som ung.
– Det er først i mit voksenliv, det er gået op for mig, hvor vildt det var. Og jeg tror også, det er på grund af mine erfaringer i USA, at jeg tog det, medarbejderne beskrev, meget seriøst, også selvom der ikke var noget data, der understøttede det endnu.

2,7

procent af de unge mellem 18 og 25 år har prøvet opioider og benzodiazepiner. 1,4 procent af de unge har prøvet det inden for det seneste år. Det svarer til 7.300 danske unge.

Kilde: Sundhedsstyrelsen, 2024

De ”ufarlige” piller

Og der er en grund til at bide mærke i USA. Siden slutningen af 1990’erne har landet kæmpet med en opioidkrise, hvor forskellige former for smertestillende opioider har gjort helt almindelige amerikanere til misbrugere. Flere tv-serier har sat fokus på, hvordan opioidkrisen er skyllet ind over landet, og amerikanske myndigheder anslår, at opioider fra 1999 til 2021 har kostet i omegnen af 645.000 amerikanere livet.

Anders Winnerskjold tror ikke, at Danmark er i risiko for at opleve en krise i samme skala som USA. Dertil er landene for forskellige. Men der er alligevel al mulig grund til at tage det stigende misbrug alvorligt. 
– Jeg tror på, at man kan begrænse skaden i Danmark. Men det kræver, at vi som samfund gør noget. Det sker ikke af sig selv. Man skal tage det ekstremt alvorligt, konstaterer han. 

For der er flere elementer, der gør pillerne ekstremt farlige, påpeger Anders Winnerskjold. De er lettilgængelige, ekstremt vanedannende, og så er de til at betale. Et misbrug kan langt hen ad vejen finansieres med et fritidsjob, og medier har tidligere berettet om en gadepris på omkring 300 kroner for et ark med 10 piller. Og så ser de ikke mindst uskyldige ud.

– Den retorik, vi møder, er, at de da ikke kan være farlige. Det er det samme som panodiler. Mange tror, det er mere eller mindre ufarligt, fordi det er et medicinsk produkt. De unge ser måske deres bedsteforældre tage det eller andre unge tale om det på TikTok, siger Anders Winnerskjold og påpeger, at et misbrug også kan være svært at opdage.

– Som jeg selv oplevede i USA, kan det være meget svært at identificere, om nogle har et misbrug, for man kan ikke rigtig se på folk, om de er påvirkede. Det er ikke, som hvis man har røget en joint, og det kan lugtes bagefter, eller man har drukket alkohol, og der også er en vis adfærdsændring. 

Bremse udviklingen

Selvom kampen mod pillerne, der i dag blandt andet er til at få fat i via sociale medier eller endda kan købes ulovligt i nogle kiosker, kan synes uoverstigelig, gav Anders Winnerskjold sig i kast med den. For det er ham magtpåliggende at dæmme op for udviklingen. Derfor lancerede Aarhus Kommune en handleplan.

– Vi vil gerne forebygge, at vi får en generation af unge misbrugere, og bremse den udvikling, der er i gang. Og vi vil gerne sikre behandling til dem, der sidder i saksen. Også til dem, som i virkeligheden er børn. Det er jo grundlæggende tragisk, at vi er nødt til det. Men det er nu engang sådan, kendsgerningerne er.

Handleplanen, som blev sat i værk i Aarhus Kommune for et år siden, indeholder blandt andet en række forebyggende tiltag såsom en informationsindsats og undervisning på ungdomsuddannelserne.
– Vi vil gerne ud og snakke med langt flere unge mennesker og deres forældre om det her. Men det er en svær balance at tale om det uden at gøre reklame. Omvendt er det sindssygt vigtigt, at også forældre selv taler med deres børn om det, siger Anders Winnerskjold.

600.000

ulovlige piller blev i februar beslaglagt ved den tyske grænse. En stor del af pillerne var opioider. I 2023 tilbageholdt Toldstyrelsen næsten en million euforiserende stoffer. I januar 2023 fandt tolderne 740.000 opioider i Rødbyhavn.

Kilder: politi.dk, dr.dk

Derudover har kommunen som følge af handleplanen oprettet et behandlingstilbud til unge under 18 år og opnormeret i kommunens rusmiddelcenter samt etableret en udvidet og specialiseret behandlingsindsats for unge mellem 18 og 30 år med opioidafhængighed.

En ensom kamp 

Anders Winnerskjolds kamp mod pillerne har til tider været en ensom affære. For det nationale fokus på misbrug med opioider har langtfra været så konsistent eller højt prioriteret, som rådmanden kunne have ønsket det. 

Jeg tror på, at man kan begrænse skaden i Danmark. Men det kræver, at vi som samfund gør noget.

Anders Winnerskjold (S), rådmand, Aarhus Kommune

– Der har været perioder, hvor jeg har syntes, det har været som at bokse ind i en pude. Jeg tror heller ikke, den almindelige dansker tænker, at det her er et vildt stort problem. Derfor er den nationale samtale om det her sådan set ret vigtig og væsentlig, siger han.

For nylig udgav de tre retsmedicinske institutter i Danmark en fælles ”farlighedsvurdering”, der kategoriserer opioider som det farligste rusmiddel i Danmark.

”Opioider kan anses for at være den farligste gruppe af rusmidler, idet de alle kan medføre en afhængighed, har et smalt spænd mellem rusdosis og dødelig dosis og er den hyppigste årsag til dødelige forgiftninger med lægemidler og rusmidler i Danmark,” lød det i vurderingen.

Men myndighederne har ladet vente på sig, og Anders Winnerskjold har blandt andet kritiseret Sundhedsstyrelsen for ikke at have givet kommunerne en vejledning i substitutionsbehandling til unge under 18 år. Hjælpen kan dog være på trapperne, for regeringen har varslet et udspil, der skal dæmme op for opioidmisbruget i Danmark, og foreløbig er det kommet frem, at regeringen vil indføre et forbud mod otte syntetiske opioider, øge kontrollen med stofferne, indføre hårdere straffe for salg og oprette flere behandlingstilbud. 

Det glæder Anders Winnerskjold, at der nu lader til at komme det nødvendige fokus på problemet. Selvom det også bekræfter ham i, at der er et stigende landsdækkende problem med opioider.
– Den nationale opmærksomhed er desværre nok et udtryk for, at det er et stigende problem. Jeg venter i spænding på regeringsudspillet, og jeg håber, vi kan få hjælp til at bremse den illegale import, så vi kan begrænse mængden af piller. Det vil også gøre dem dyrere og dermed sværere for nogle at finansiere, siger Anders Winnerskjold og fortsætter:

– Dernæst håber jeg, at straffene for at sælge det her bliver bragt på linje med at sælge andre euforiserende stoffer, så der er nogle, der får sig et ordentligt rap over nallerne. Og så håber jeg på en national strategi for forebyggelse.

Aarhus Kommune fortsætter kampen mod opioiderne uanset. For skrækscenariet er det, Anders Winnerskjold så under sit ophold i USA. 
– Det vil være en katastrofe, hvis vi får en helt ny generation af opioidmisbrugere. Det skal vi for alt i verden undgå, siger han. antj@kl.dk

25

procent af landets kommuner har rapporteret om en stigning i misbrug af opioider blandt børn og unge.

Kilde: Kortlægning foretaget af Sundhedsstyrelsen. 63 kommuner har deltaget i undersøgelsen

124

ud af 280 narkorelaterede dødsfald i 2022 skyldes formodet opioidforgiftning.

Kilde: Sundhedsstyrelsen