Gå til hovedindhold

Uden en jordisk chance

Det blev Randers Kommunes opgave at afværge en miljøkatastrofe, da et historisk stort jordskred satte i gang nær landsbyen Ølst. Otte måneder efter kan kommunen ånde lettet op over, at jorden nu står stille. Men det står også klart for både kommunen og Danske Beredskaber, at det er for meget at forvente, at kommunerne skal kunne løse katastrofer i den størrelsesorden.

03. sep. 2024
Tekst af Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk

I disse rør løber vand fra Alling Å, efter at Randers Kommune har omlagt åen for at undgå forurening af vandet. Foto: Lars Just

Ikke engang når man træder gummistøvlerne ned i den lerede jord på kanten af landsbyen Ølst, er det helt til at begribe, hvilke kræfter der har været på spil. Det er svært at forestille sig, at det var her, omkring 3 millioner kubikmeter jord, der bevægede sig 7-10 meter i timen, for få måneder siden truede med at forårsage en miljøkatastrofe. 

Vi står på Nordic Wastes adresse lidt uden for Randers, hvor virksomheden indtil årsskiftet håndterede forurenet jord fra hele landet. Men da et kæmpe jordskred satte i gang, forlod virksomheden området, og siden har Randers Kommune kæmpet for at få styr på jordskreddet.

Log ind

For at kunne læse denne artikel, kræver det at du har et abonnement. Hvis du ikke har et abonnement, kan du tegne et her.

Har du glemt din adgangskode, kan du ændre den her