”Hvis vi ikke havde aftalesystemet, så var vi nødt til at opfinde det”
Aftalesystemet omkring den kommunale økonomi er på mange måder den bedste model for kommunerne, lød det fra flere eksperter på årets Kommunaløkonomiske Forum. Alternativet ville ifølge en tidligere finansminister være, at Christiansborg permanent blandede sig i den kommunale drift.
Den måde, vi har designet vores velfærdssamfund på, er både unik og succesfuld. Men mens vi ofte fremhæver vores arbejdsmarkedsmodel og pensionssystem, når vi taler om, hvad der har skabt den succes, så bør man også tale om aftalesystemet mellem staten og kommunerne.
– Det er en lige så stærk og vigtig diskussion, men den er ikke blevet fremhævet i lige så høj grad som de andre. Og jeg kan forsikre, at uden et aftalesystem ville man have et landspolitisk system, der permanent og konsistent blandede sig i den kommunale drift.
Sådan lød budskabet fra tidligere finansminister for Socialdemokratiet og nu ansvarshavende chefredaktør på Børsen Bjarne Corydon.
En ny rapport fra VIVE har netop slået fast, at det danske system omkring kommunernes økonomi er unikt og i den grad tåler sammenligning med udlandet.
De seneste år har systemet været noget stormombrust. To gange har regeringen på bagkant af økonomiaftalen givet kommunerne ekstra penge til serviceudgifter, senest som følge af ændringer i kommunernes refusionsindtægter for særligt dyre sager på det specialiserede socialområde samt fejlagtige vurderinger af kommunernes grundskyld, som kostede en række kommuner dyrt og fik flere borgmestre til at råbe op. Og i efteråret viste det sig, at næsten alle landets kommuner igen havde valgt at selvbudgettere i forbindelse med deres budgetlægning frem for at vælge statsgaranti, fordi staten ifølge KL havde lavet fejlagtige skøn.
På årets Kommunaløkonomiske Forum i Aalborg blev Lisbeth Knudsen, strategidirektør ved Altinget og Mandag Morgen, og Torben Buse, administrerende direktør i Lægeforeningen og tidligere afdelingschef i kommunal- og regionaløkonomi i Social- og Indenrigsministeriet, sat i stævne for at vurdere aftalesystemet og dets sundhedstilstand.
Og ingen af dem var i tvivl om, at aftalesystemet langt henad vejen er en meget velfungerende model.
Log ind
For at kunne læse denne artikel, kræver det at du har et abonnement. Hvis du ikke har et abonnement, kan du tegne et her.
Har du glemt din adgangskode, kan du ændre den her