Gå til hovedindhold
Sundhed

Ét område er ramt af den perfekte storm

Det specialiserede socialområde udfordrer i høj grad stadig kommunernes økonomi. Borgmestre håber, at Christiansborg vil være med til at tage ansvar for de økonomiske udfordringer.

illustration KLS Pureprint/Colourbox

05. 05. 2022 - kl. 08:00
Tekst af Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk

Kommunerne har brugt millioner og atter millioner ekstra på det specialiserede socialområde det seneste år. De kommunale regnskabstal for 2021 bekræfter det store pres på området, idet kommunernes udgifter er vokset med cirka 1,6 milliarder kroner fra 2020 til 2021, efter udgifterne stod stille i 2020 på grund af corona. Det følger en tendens fra de seneste år, hvor udgifterne er steget med 800 millioner kroner om året. Uden kommunerne har fået et økonomisk løft til området.

Men på trods af de økonomiske indsprøjtninger, kommunerne bliver ved at tilføre området, er det stadig ikke nok. I en spørgeskemaundersøgelse, som Danske Kommuner har gennemført blandt landets borgmestre, svarer 39 procent således, at de ville hæve serviceniveauet på netop det specialiserede socialområde, hvis de skulle vælge, ligesom 87 procent af borgmestrene svarer, at der i lav grad eller meget lav grad er overensstemmelse mellem forventningerne til servicen på området og de økonomiske rammer, kommunerne har. 69 procent af borgmestrene mener, at de økonomiske rammer kun i lav grad eller meget lav grad tillader kommunerne at levere et tilfredsstillende serviceniveau.

Log ind

For at kunne læse denne artikel, kræver det at du har et abonnement. Hvis du ikke har et abonnement, kan du tegne et her.

Har du glemt din adgangskode, kan du ændre den her