Gå til hovedindhold
Navne
Folketinget

Søren Pape Poulsen glemte ikke sin kommunale baggrund, da han rykkede ind på Christiansborg

Det kom som et chok for mange, da Søren Pape Poulsen døde lørdag som følge af en hjerneblødning. Han gjorde stort indtryk både som borgmester, justitsminister og partiformand, og han glemte aldrig, hvor han kom fra. Det fremhæver en række kommunale stemmer, som mindes Søren Pape Poulsen.

Preben Madsen/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix

04. 03. 2024 - kl. 21:49
Tekst af Magnus Eg Møller, maem@kl.dk & Mads Dam Bendtsen, mdbe@kl.dk & Martin Pedersen, marp@kl.dk

Indhold

    Søren Pape Poulsen er død. Fredag aften faldt han om med en hjerneblødning på et hovedbestyrelsesmøde i Det Konservative Folkeparti, og lørdag eftermiddag sov han ind på universitetshospitalet i Odense. Han blev kun 52 år.

    ”Han faldt om midt i det, han havde viet sit liv til. Det politiske liv, der skulle skabe et bedre liv for os andre. Han var ved at orientere os om ældrepolitik og udenrigspolitiske betragtninger, og det sidste, han oplevede, var et stort bifald fra sine partifæller”.

    Sådan skriver Søren Vandsø, generalsekretær i Det Konservative Folkeparti, på partiets hjemmeside, der er gået i sort ovenpå partilederens død.

    Søren Pape Poulsen havde stået i spidsen for Det Konservative Folkeparti siden 2014. I 2015 kom han i Folketinget, og fra 2016-2019 var han Danmarks justitsminister.

    Inden da havde han en lang karriere i kommunalpolitik som medlem af byrådet i først Bjerringbro Kommune og efter kommunalreformen Viborg Kommune, hvor han var borgmester fra 2010 og frem til 2014, hvor han blev partiets politiske leder.

    ”Han kom forholdsvis sent ind i landspolitik, og det var nok grunden til, at han forblev helt sin egen,” skriver Folketingets formand, Søren Gade, i et mindeord.

    Et friskt pust

    I sin borgmestertid sad Søren Pape Poulsen med i bestyrelsen i KL, hvor han også var formand for KL’s Internationale Udvalg.

    KL’s formand Martin Damm (V) kender Søren Pape Poulsen fra deres fælles tid i KL’s bestyrelse. Han mindes, da Søren Pape trådte ind i bestyrelsen i efteråret 2011. Det skete, efter at Odenses daværende borgmester Jan Boye (K) døde efter en hjerneblødning.

    – Han var et friskt pust og humørfyldt. Han kom med lidt andre vinkler. Han var én, man gerne ville være sammen med, fordi han skabte en god stemning omkring sig. Dengang var han ny i gesjæften og lige blevet borgmester i Viborg, og man kunne mærke, at der var god energi i ham, siger han.

    Han husker, at Søren Pape Poulsen som borgmester var én, man lagde mærke til.

    – Han var ikke mundlam. Han var ikke bleg for at give udtryk for sine meninger om de forskellige sager, husker Martin Damm.

    Glemte ikke sin kommunale baggrund

    Steen Christiansen (S), borgmester i Albertslund, husker første gang, han lagde mærke til Søren Pape Poulsen. Det var i også i KL-regi - til en konference i Aalborg, hvor han deltog i en paneldebat.

    – Han holdt et brandindlæg af en anden verden. Meget spidst, og meget lidt KL-konsensus-agtigt. Det sprang i øjnene, og det sprang i ørerne, så da jeg talte med ham senere på aftenen, spurgte jeg, hvordan det nu kunne være, han havde været så tydelig og måske også lidt spids i salen. Så sagde han: ”En gang imellem, Steen, så skal man altså give den max gas”.

    Han husker også, hvordan Søren Pape Poulsen efterfølgende som justitsminister trak på sin forståelse for kommunalpolitik fra sin tid som borgmester.

    – Han markerede sig meget hurtigt som en meget tydelig borgmester i Viborg, og jeg synes også, at jeg efterfølgende kunne mærke på ham, at han havde sit udgangspunkt i det kommunale i modsætning til mange andre landspolitikere. Han havde en forståelse for den kommunale verden, og det viste han jo også, da han var justitsminister, hvor han blev opmærksom på den helt særlige måde, vi arbejder med kriminalpræventive indsatser i Albertslund. Han havde et klart blik for, at der var et kommunalt maskinrum, som arbejdede med noget, han kunne bruge i en videre tænkning i forhold til nogle nationale initiativer, siger Steen Christiansen.

    Borgmester i Helsingør, Benedikte Kiær (K), husker også, hvordan Søren Pape Poulsen var tydelig i sin borgmesterrolle.

    – Jeg husker Søren Pape Poulsen som et enormt lattermildt og livsglad menneske, som var bundkonservativ på den positive måde. Han var meget omsorgsfuld og vellidt og et ordentligt menneske. Jeg husker, da han sad som borgmester i Viborg, hvor han på meget kort tid fik prædikatet ”bykonge”, fordi han var så vellidt. Han kæmpede for sin kommune, så det baskede, siger hun.

    Og den lokalpolitiske baggrund forplantede sig i Papes ministertid, husker hun.

    – Han havde kæmpe respekt for lokaldemokratiet og de lokale fællesskaber. Han troede ikke, som mange andre Christiansborgpolitikere, at man kan fikse alt fra Christiansborg. Det fornægtede sig ikke, at han havde en kommunalpolitisk baggrund. Noget af det, der forplantede sig, var, at man ikke kan løse alt ved hjælp af lovgivning. Noget skal også løse sig selv lokalt, siger Benedikte Kiær.

    Genvalgt på sit håndværk

    Favrskov Kommunes borgmester, Lars Storgaard (K), har kendt Søren Pape Poulsen – og hans forældre - i mange år.

    – Ved valget i ’97 var Sørens mor Ruth med på den konservative liste. Hun var ad den vej med til at gøre mig til viceborgmester og starte min politiske karriere. Siden har Søren været der for mig og bakket mig op ved valgene i ’13, ’17 og ’21, så han har i en grad været med til, at jeg er borgmester i dag, siger han.

    Han husker Søren Pape Poulsen som et «fint og ordentligt menneske».

    – Jeg plejer at sige, at livet handler om nærvær, kærlighed, omsorg og ordentlighed. Søren var indbegrebet af de udsagn. Ingen tvivl om det. Han havde et stort hjerte, og han tænkte stort set altid på andre før sig selv, siger Lars Storgaard, der fortsætter om Søren Pape Poulsen:

    – Han var en rigtig populær borgmester. Han blev borgmester, fordi han var en dygtig kommunalpolitisk håndværker, og han blev genvalgt på grund af det håndværk. Han har været rigtig god til at sparre i det kommunalpolitiske, selvom han havde nok at se til på Christiansborg. Han var utrolig omsorgsfuld over for os i det kommunale, og det har de fleste kunnet mærke.

    Mistede aldrig jordforbindelsen

    Også Høje Taastrups borgmester, Michael Ziegler (K), har kendt Søren Pape Poulsen længe.

    De fulgtes hele vejen fra de ungdomspolitiske år, og det tætte forhold forblev intakt. Ved Søren Pape Poulsens død var Michael Ziegler næstformand i partiet. Nu er han fungerende formand.

    – Søren var et meget varmt og givende menneske. Han var meget ægte, oprigtigt interesseret i andre mennesker og havde et meget smittende og godt humør. Selv når det var svært, evnede han at have en humoristisk tilgang til tingene. Det, der kendetegnede Søren, var, at uanset hvor langt han nåede, bevarede han jordforbindelsen – både til hvor han kom fra ved Viborg og Bjerringbro, og til det kommunale. Det steg ham aldrig til hovedet, at han blev borgmester, partiformand eller justitsminister. Han blev ved med at være den samme jordnære Søren, som den jeg har kendt alle årene, siger Michael Ziegler.

    Og netop evnen til at forblive den samme, selvom dagligdagen rykkede ind på Christiansborg, er noget, Michael Ziegler værdsatte Søren Pape Poulsen for.

    – Det er en selvstændig kvalitet, at man kan det. For Christiansborgs mure er meget tykke. Mange kender det med, at når folk kommer derind, er det svært at trænge igennem. Men Søren blev ved med at huske, hvor han kom fra, og hvordan det var at være kommune og drive en kommune. Derfor var han nem at tale med, når vi rejste problemstillinger internt i partiet om kommunale forhold. Det var nemt at få ham til at forstå, hvad udfordringerne var, siger Michael Ziegler.

    Som politiker rummede Søren Pape både de klare udmeldinger og det konsensussøgende.

    – Søren kunne være markant i sine udtalelser og meninger, men han var også en stor pragmatiker. Han bevarede altid det der borgmester-gen med, at der skal findes løsninger, siger Michael Ziegler.’

    Søren Pape Poulsen bisættes fra Viborg Domkirke lørdag den 9. marts klokken 11.

    Mere fra forsiden