Gå til hovedindhold
Debat

Cykling uden alder er et af værktøjerne til den omstilling, der følger med ny ældrelov

04. 11. 2024 - kl. 12:10

Indhold

    Debatindlæg af Søren Steffensen, daglig leder i Cykling uden alder

    Ældreområdet er i dag under massivt demografisk pres. Næsten 600.000 danskere føler sig ensomme, heraf er 100.000 over 65 år. Godt hver tredje plejehjemsbeboer føler sig ensom, og flere end 10.000 ældre indlægges årligt på grund af svage eller manglende relationer til andre mennesker.

    Der er en klar sammenhæng mellem den ældres oplevelse af ensomhed og helbredstilstanden. Andelen af ældre, som har tegn på ensomhed, er næsten fire gange større blandt ældre, som har dårligt selvvurderet helbred, end deres jævnaldrende, der vurderer deres helbred som godt. Ensomhed kan derfor være livstruende for den enkelte og ekstremt dyrt for samfundet.

    De næste 8-10 år vokser antallet af +80- årige med næsten 60 procent. Plejeudgiften til ældre, som vi kender den i dag, fordobles fra 75-årige til 80-årige og fordobles igen op til 85-årige. I 2021 manglede der 14.000 sæt hænder i ældreplejen, og antallet stiger de næste 10 år.

    Fakta er, at vores nuværende plejesystemer og institutioner på ældreområdet ikke kan rumme denne udfordring ude i kommunerne. Vi skal tænke nyt og finde nye veje.

    Den nye ældrelov har taget vigtige skridt til at løse nogle af disse enorme udfordringer. Her kan Cykling uden alder blive en vigtig samarbejdspartner ude i kommunerne. Derfor vil jeg gerne slå et slag for den mulighed.

    Foreningen har eksisteret i Danmark siden 2012 og har i dag næsten 3000 frivillige cykelpiloter og har cyklet mere end 100.000 cykelture med ældre alene i Danmark. Halvdelen af landets kommuner er medlemmer, og 40 lande verden over cykler med ældre efter foreningens principper.

    Men det er ikke nok. Der er et kæmpe behov for at sikre, at alle samfundets ældre bliver en aktiv del af det levede liv. Det er vores allesammens ansvar, at det sker, og at vi får en deltagende ældrekultur på tværs af generationer.

    Vi ved fra forskning, at cykelturene organiseret efter Cykling uden alder modellen har dokumenteret effekt på at forbedre livskvaliteten for ældre, plejekrævende mennesker. Det hjælper også til forebyggelse af ensomhed, mindre medicinforbrug og bedre søvn hos ældre, arbejdsglæde i ældrepleje og forbedrede rekrutteringsmuligheder, øget selvhjulpenhed hos de ældre, og meningsfuld aktivering af yngre seniorer. 

    Undersøgelser viser også, at medarbejdertilfredsheden blandt plejepersonalet stiger med op til 70 %, når de har været en aktiv del af cykelturene. Cykling uden alder kan således bidrage positivt til arbejdsmiljøet i ældreplejen og være en motiverende faktor til at få flere ind i ældreplejen.

    Foreningen bidrager dermed på flere måder til at løse opgaver, der er beskrevet i den nye ældrelov. Loven har netop fokus på at styrke ældres livskvalitet, selvbestemmelse, og inddragelse i civilsamfundet, og Cykling uden alder opfylder disse mål ved at give ældre mulighed for at komme ud i det fri og deltage aktivt i samfundslivet. Det understøtter lovens mål om at sikre ældres ret til at vælge aktiviteter, der forbedrer deres livskvalitet og understøtter deres mentale og fysiske velvære.

    Loven lægger vægt på at bekæmpe ensomhed blandt ældre, og Cykling uden alder skaber rammer for socialt samvær både mellem ældre, frivillige og lokalsamfundet. Den nye ældrelov understøtter inddragelse af civilsamfundet i plejen af ældre, og Cykling uden alder er et godt eksempel på en civilsamfundsbaseret indsats, der bidrager til at skabe bedre livsvilkår for ældre.

    Disse aktiviteter falder i tråd med ældrelovens mål om at skabe et mere fleksibelt, værdigt og meningsfuldt liv for ældre borgere ved at give dem mulighed for at deltage i aktiviteter uden for (pleje-) hjemmet og bidrage til samfundet på deres egne præmisser. Men moderne frivillighed kræver moderne professionelle rammer at organisere sig under. Derfor har foreningen iværksat en proces de næste fire år mod ny struktur for vores vigtige arbejde med at sikre alle ældre det gode ældreliv gennem foreningens frivilliges daglige indsats.

    Den nye tilgang styrker etableringen, organiseringen og faciliteringen af nødvendige lokale frivillige praksisfællesskaber omkring de røde rickshaws og sikrer den lokale bæredygtighed for Cykling uden alder tilgangen. Med de tiltag aktiveres civilsamfundet til at være med.

    Der er enorme kræfter i civilsamfundet, som gerne vil ”træde i pedalerne” for de ældre. Dem skal vi sikre de bedste rammer for at være med. Pårørende og andre venner til de ældre, skal sikres de bedste rammer for at møde deres kære ældre på en ligeværdig måde og gerne aktivt i nye omgivelser som for eksempel på en cykeltur.

    Alle kommuner tilbydes derfor at blive en del af løsningen i samarbejde med Cykling uden alder.

    Mere fra forsiden