Sundhedsråd i regionerne er regeringens nye bud på nærhed: ”For mange kommuner er for små til, at de troværdigt kan løse opgaven”
Med de 17 nye sundhedsråd, der erstatter sundhedsklyngerne, er det regeringens ønske at skabe et gnidningsfrit led mellem kommuner og regioner. Det skal rykke behandling ud af sygehusene og ind i det lokale, lød det på et pressemøde.
– Vi vil udbygge det, man kan kalde det nære sundhedsvæsen, så flere kan få hjælp tættere på, hvor man bor, og slippe for de lange ture frem og tilbage på sygehuset. Flere sundhedsopgaver skal flyttes fra sygehusene og løses lokalt.
Sådan lød nogle af de indledende ord fra statsminister Mette Frederiksen (S), da hun flankeret af resten af regeringstoppen samt indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) onsdag præsenterede et udspil til en sundhedsreform.
Reformen tager til dels inspiration i anbefalingerne fra Sundhedsstrukturkommissionen, der i juni fremlagde sine anbefalinger til indretningen af fremtidens sundhedsvæsen. Anbefalingerne skabte stor debat, da to ud af tre af kommissionens modeller foreslog en centralisering af ældreplejen, som skulle fjernes fra kommunerne. Det bliver ikke en realitet, selvom der er lagt op til, at kommunerne mister en række opgaver til regionerne.
Log ind
For at kunne læse denne artikel, kræver det at du har et abonnement. Hvis du ikke har et abonnement, kan du tegne et her.
Har du glemt din adgangskode, kan du ændre den her