Gå til hovedindhold
Klima
KL

Lemvig Kommune og kæmpevindmølle løber med KL’s Klimapris

I et stærkt felt blev det Thyborønmøllen og Lemvig Kommune, der løb med KL’s Klimapris. Projektet viser, hvad lokal involvering, medejerskab og opbakning kan betyde for den grønne omstilling, lyder det fra KL’s klimahandlingsformand Frank Schmidt-Hansen (K).

Foto: Alexander Hjort Jespersen

24. 04. 2025 - kl. 16:52
Tekst af Magnus Eg Møller, maem@kl.dk

Klimalandsby, klimaalliance og kæmpemølle. Tre kommunale klimaprojekter af vidt forskellig karakter, der har det til fælles, at de blev nomineret til KL’s Klimapris.

Torsdag blev det på KL’s Klima & Miljø Topmøde i Aalborg afgjort, hvilket af de tre projekter, der skulle løbe med den fornemme pris.

Skulle det være klimalandsbyen Vandel i Vejle Kommune, der på tre år har reduceret CO2-udledningen med 32 procent og samtidig styrket sammenholdet i byen?

Eller klimalliancen i Thy, hvor kommuner og flere lokale organisationer er gået sammen om at løfte klimaudfordringen ved blandt andet at udstikke anbefalinger til, hvordan man lokalt kan nå de nationale klimamål og samtidig sikre vækst og udvikling?

Eller skulle det ende med at være den folkeejede kæmpevindmølle i Thyborøn i Lemvig Kommune, verdens største kommercielle landvindmølle, der mødte så stor opbakning fra lokalbefolkningen, at vindmøllelauget kunne have betalt for ikke bare én, men to af slagsen?

Temaet for årets pris er ’Grønt følgeskab, fællesskab og lederskab’, og der skulle i udvælgelsen af vinderen lægges vægt på, om projektet har effekt og spredningspotentiale, om det kan give læring til andre kommuner, om det er nytænkende og innovativt, og om det er lykkedes at skabe lokal opbakning, forankring og følgeskab.

Og det er vinderprojektet i den grad lykkedes med.

Log ind

For at kunne læse denne artikel, kræver det at du har et abonnement. Hvis du ikke har et abonnement, kan du tegne et her.

Har du glemt din adgangskode, kan du ændre den her