Statsministeren om trusler mod lokalpolitikere: ”Det gør mig meget vred”
Demokratiet er under pres indefra, lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S) på Kommunalpolitisk Topmøde, hvor hun også lovede bedre hjælp til chikaneramte politikere samt færre regler fra Christiansborg.

Foto: Lars Horn/Baghuset
Årets Kommunalpolitiske Topmøde er et særligt et af slagsen. For det er ikke kun valgår. Det er også et kommunalvalg, hvor flere markante borgmestre allerede har meldt ud, at de ikke genopstiller. Og dermed skal vi sidst på året sige farvel til adskillige, som har farvet det kommunale Danmarkskort, bemærkede statsminister Mette Frederiksen (S), da hun via video talte til topmødet torsdag.
– Både I og jeg kender godt sandheden. Vi kan træffe nok så mange beslutninger inde på Christiansborg om alt mellem himmel og jord, fra velfærd til grøn omstilling. Men når det handler om at få det til at ske i virkeligheden, så er det jeres beslutninger og jeres arbejde, der gør hele forskellen, sagde statsministeren og fortsatte:
– Når de mindste børn skal have plads i en tryg daginstitution og de lidt større skal i skole og på fritidshjem, når vores gamle får brug for hjælp og omsorg, eller når der skal anlægges en ny cykelsti, en multihal eller en vindmøllepark, så er det jer og jeres medarbejdere, der står klar.
Og det fortjener en tak, mente Mette Frederiksen.
– Kære alle jer, der lige om lidt står i lokalpolitik, og kære alle I andre, der arbejder i demokratiets tjeneste: Tak. Tak for jeres utrættelige indsats for at gøre jeres kommuner og hele vores lille fantastiske land til et endnu bedre sted at bo, arbejde og leve.
Passe godt på velfærden
Der er i høj gad brug for mennesker, der tør tage det ansvar, understregede statsministeren. Særligt i en tid, som hun betegnede som den farligste sikkerhedspolitiske situation siden 1940, og hvor der er brug for at opruste militært. Det bliver dyrt, slog statsministeren fast.
– Det er rigtig dyrt. Og derfor er det en fælles opgave for alle os, der vil passe på vores velfærdssamfund, at vi passer på velfærden i de kommende år. Det er helt afgørende med den nødvendige sociale balance, og at vi viser, at vores samfundsmodel er den bedste til at løse de udfordringer, vi står over for.
For hvis ikke vi kan det, har vi ifølge Mette Frederiksen selv banet vejen for, at andre kan træde ind i vores land.
– Nye stærke mænd. Autokrater. Kræfter, der ikke vil demokrati. Så opgaven er sådan set ret klar: Vi skal død og pine løse de udfordringer, vi står over for.

Foto: Lars Horn/Baghuset
Heller ikke KL’s formand Martin Damm (V) kunne undlade at løfte blikket fra kommunerne til den globale sikkerhedssituation, da han holdt sin åbningstale. Her pointerede han behovet for at passe godt på velfærden, også selvom der skal investeres massivt i forsvaret.
– Under sidste års økonomiforhandlinger aftalte vi et sporskifte med regeringen. Et sporskifte, der betød, at vi efter mange års stram udgiftsstyring kunne sætte fokus på at udvikle den velfærd, som er grundkernen i vores samfundsmodel. Vi erkendte allerede dengang, at sporskiftet på ingen måde løser alle problemer alle steder, men det er et skridt fremad. En bevægelse i den rigtige retning, sagde Martin Damm og fortsatte:
– Den bevægelse skal vi sammen med regeringen holde godt fast i. Nogle vil måske spørge: Kan man det i en krisetid, som den vi befinder os i nu? Ja, det kan man. Og endnu vigtigere: Det skal man. For det er netop vores velfærdsmodel, der er med til at sikre, at de fleste af os danskere kan gå på arbejde og bidrage til samfundsøkonomien. Det er den tårnhøje beskæftigelse, der betyder, at vi gang på gang kan opjustere det økonomiske råderum. Så vi kan opruste markant i forsvaret, når der som nu er brug for det.
Hold nallerne væk
Men det er ikke kun udefrakommende ting, der truer vores demokrati. Det er også under pres indefra, sagde statsministeren. For had, chikane og trusler mod politikere fylder mere og mere.
– Det er vi jo nødt til at gøre noget ved. Og som land må vi sige fra, for ellers risikerer vi, at det had udvikler sig, sagde Mette Frederiksen og nævnte eksempler fra nogle af de skræmmende episoder, borgmestre landet over har været udsat for.
– Så der en dag er en, der på en taxatur udpeger dit hus og fremsætter dødstrusler, så du må isoleres på rådhuset. Så der en dag står kampklart politi med maskinpistoler i dit eget hjem, klar til at føre dig til en sikker adresse. Så der en dag er en eller flere, der stopper en flaske med papir og brandbar væske og kaster den mod dit hus, mens du og din søn er hjemme, sagde statsministeren og fortsatte:
– De her tre eksempler er ikke noget, jeg finder på. Det er helt konkrete henvendelser som Birgit (S. Hansen, tidligere borgmester i Frederikshavn, red.), Tonni (Hansen, borgmester på Langeland), og du, Pernille (Beckmann, borgmester i Greve), har været udsat for. Det gør mig ked af det, men det gør mig også meget, meget vred.
Politikere skal kunne tåle meget, men ikke den slags. Og politikeres familier skal slet ikke, slog statsministeren fast. Derfor vil regeringen sikre bedre hjælp til chikaneramte politikere.
– Som folkevalgt skal man bruge sin tid på det, det handler om i politik, og man skal være tryg. Fundamentet for et demokrati er, at der er en åben og fri politisk debat, og det kan kun lade sig gøre, hvis truslerne og chikanen falder bort.
Og det var ikke det eneste løfte fra statsministeren til kommunalpolitikerne. For netop nu har kommunerne travlt med at implementere de mange reformer og politiske aftaler, som Christiansborg det seneste år er nået til enighed om. Det er en krævende opgave, der er travlt, og der vil ske fejl. Men fejl skal ikke føre til flere regler, lød det fra Mette Frederiksen.
– Det er ikke fejl, der er vores problem. Problemet er, at vi for tit blander os, når fejlene opstår. Derfor skal vi denne gang have modet til at holde nallerne væk og ikke reagere med nye regler, så snart der er nogle, der lufter en kritik, sagde hun og fortsatte:
– Vi skal som samfund forstå, at den samme størrelse ikke passer til det hele. Og når vi taler om vores velfærd, så er der altså 98 forskellige kommuner, og der er 98 forskellige modeller. Jeg tror faktisk på værdien af lige præcis de lokale forskelle.