Gå til hovedindhold
Psykiatri
Sundhed
Mistrivsel

Mistrivslen må ikke blive et generationsportræt

Billedet af børn og unges trivsel er broget. Langt de fleste børn trives og har det godt. Men et stort mindretal lider af alvorlig mistrivsel, og 15 procent får en psykiatrisk diagnose, inden de fylder 18 år.

Illustration: KLS Pureprint

25. 01. 2023 - kl. 08:33
Tekst af Gitte Johansen, gij@kl.dk

”Unges trivsel i frit fald”, ”Børns mistrivsel vækker dyb bekymring” og ”Voldsom stigning i antallet af diagnoser”. Når man læser mediernes overskrifter, kan man godt få det indtryk, at det står historisk dårligt til med trivslen blandt landets børn og unge. Men vi skal passe på, at vi ikke sætter et prædikat på en hel generation, lyder det fra Noemi Katznelson, der er professor og leder af Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet.

– Der er store udfordringer med børn og unges trivsel, men vi er kommet et sted hen, hvor der er gået alarmisme i den. Man laver en overlejrende fortælling om alle unge, som næsten bliver et generationsportræt. Det er ikke bare en stærk overdrivelse. Det er også dybt problematisk, fordi vi giver de unge en fortælling om, at de allesammen er ved at gå i stykker, siger hun.

Log ind

For at kunne læse denne artikel, kræver det at du har et abonnement. Hvis du ikke har et abonnement, kan du tegne et her.

Har du glemt din adgangskode, kan du ændre den her